GUAN ENG ‘JANJI’ TIDAK AKAN HAPUSKAN TOL DI PULAU PINANG SEHINGGA SELESAI KONTRAK

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng semasa berceramah di Alor Setar petang ini ‘berjanji’ akan mengekalkan tol di Tol Sungai Nyior jika terus memerintah selepas pilihanraya umum ini.

Alasannya, pihak kerajaan negeri hanya akan menghapuskan tol itu setelah selesai membayar balik hutang kepada pihak yang melaksanakan jalan tol itu.

Pada PRU13 lalu kerajaan DAP Pulau Pinang menjanjikan tol itu akan dihapuskan, namun dikekalkan sehingga sehingga PRU14 dan kutipan tol akan diteruskan jika Pakatan Harapan menang.

DAP negeri itu tabur lagi janji konon untuk jadikan Pulau Pinang sebagai negeri bebas tol jika menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 sedangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah pun menghapuskan beberapa tol di negara ini termasuk mengecualikan bayaran tol kepada pengguna motosikal yang melalui Jambatan Pulau Pinang.

Pakatan Harapan menjanjikan Lebuh Raya Utara – Selatan bebas tol, sebaliknya Tun Dr. Mahathir Mohamad pula tidak bersetuju kerana kata beliau kutipan tol perlu untuk menyelia lebuh raya.

Dr. Mahathir juga menyifatkan kadar tol di negara itu masih murah berbanding di negara Jepun yang cukup mahal.

Dalam perkembangan yang lain Guan Eng meramalkan Melaka dan Sabah akan diperintah oleh Pakatan Harapan selepas PRU14 walaupun rakyat belum lagi mengundi.

Kemenangan di Melaka dinyatakan oleh Guan Eng berdasarkan sambutan ramai pada ceramah pakatan parti pembangkang PKR tiga hari lalu.

Namun semasa ceramah DAP di Alor Setar yang dihadiri oleh Lim Kit Siang minggu lalu hanya dihadiri sekitar 300 hingga 500 orang sahaja.

Ceramah di Melaka itu pertama kali pertama menggabungkan Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin dan Tan Sri Rafidah Aziz bersama pemimpin pembangkang lain.

Namun begitu Guan Eng masih belum berani meramalkan kedudukan Pakatan Harapan di negeri lain termasuk Selangor yang ditadbir oleh PKR mahupun Pulau Pinang yang diperintah DAP.

Ketua Menteri Pulau Pinang yang sedang menghadapi dua tuduhan rasuah di mahkamah itu perlu diingatkan bahawa kehadiran ramai orang pada ceramah politik tidak boleh dijadikan ukuran sebagai tanda kemenangan pada PRU14 ini.

Pada PRU13 dahulu ceramah-ceramah Pakatan Rakyat (PR) yang turut menggabungkan PAS mendapat sambutan jauh lebih ramai untuk mendengar ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Namun Pakatan Rakyat yang mendapat dokongan kuat DAP, PAS serta PKR yang bertanding satu lawan satu dengan BN juga gagal menawan Putrajaya kecuali mempertahankan Selangor dan Pulau Pinang sahaja sementara di Kedah ditawan semula oleh BN.

Dalam pada itu Guan Eng menafikan pakatan ‘mengimport’ atau membawa orang luar kawasan untuk mendengar ceramah Dr. Mahathir di Melaka tempoh hari.

Beliau mendakwa mereka yang mendengar ceramah pakatan itu terdiri 60 peratus orang Melayu yang datang secara sukarela.

Di samping bangga dengan kehadiran orang ramai pada ceramah Pakatan Harapan, Guan Eng pula menyuarakan kebimbangan dengan sambutan rakyat terhadap karnival jualan runtuh yang dianjurkan oleh Barisan Nasional (BN) termasuk di negeri Kedah yang diadakan pada setiap minggu.

Karnival itu mendapat mendapat sambutan ramai termasuk masyarakat Cina yang berebut-rebut membeli barang keperluan harian dengan harga jauh lebih rendah jika dibandingkan di pasar biasa.

Seperti ceramah di tempat lain, Guan Eng juga menjanjikan bahawa pakatan akan menghapuskan GST dan tol Lebuh Raya Utara – Selatan jika menang PRU14 ini.

Guan Eng turut mengajak masyarakat Cina menyokong Mahathir sebagai Perdana Menteri walaupun pengerusi Pakatan Harapan itu sudah terlalu tua dan mulai nyanyuk untuk mentadbir negara ini.

Sebelum itu Pengerusi DAP Kedah Tan Kok Yew dalam ucapannya pula cukup bangga Pakatan Harapan menampilkan calon PKR dan DAP yang muda bagi Parlimen Alor Setar dan DUN Kota Darulaman tetap dalam masa yang sama mahu Perdana Menteri yang tua dan uzur.

Comments

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia