Mahathir mahu benam karisma Anwar?

Tun Dr Mahathir Mahathir mempamerkan belang politiknya sekali lagi. Semakin hampir pilihanraya umum ke-14, semakin gesit Mahathir menyusun langkahnya mahu mengepalai pembangkang.

Setelah berjaya dalam pusingan pertama menguji tahap penerimaan parti-parti pembangkang terhadap beliau dan partinya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), beliau kini menyusun langkah memasuki litar politik kedua.

Kali ini Mahathir bertindak lebih berani. Beliau mengacah kesepaduan dan ketulusan parti-parti pembangkang apabila melontarkan nama presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon perdana menteri.

Mahathir memang maklum bahawa Pakatan Harapan – DAP, PKR dan Amanah -- sudah mengambil pendirian bahawa jika mereka menumbangkan Umno-BN, calon perdana menteri ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Namun dalam satu ceramah di London minggu lalu, Mahathir melontarkan nama presiden partinya, Tan Sri  Muhyiddin Yassin sebagai bakal perdana menteri jika pembangkang menang PRU ke-14 kelak.

Sebagai seorang ahli politik veteran, Mahathir sudah pasti dapat menduga bahawa tindakannya itu pasti mengundang reaksi daripada pemimpin-pemimpin pembangkang.

Di sini jelas kelicikan Mahathir. Beliau ingin tahu berapa ramai di kalangan pimpinan pembangkang yang sudah mula menilai politik pembangkang dari luar kepompong pemikiran reformasi Anwar.
Mahathir mahu mengukur sejauh mana kemunculan beliau dan PPBM dalam senario politik negara sudah mula mengubah cara berfikir dan bertindak pembangkang.

Lebih tepat lagi Mahathir mahu menguji sejauh pengaruh dan kepemimpinannya boleh menggerhanakan karisma Anwar yang selama ini memonopoli pengaruh kepimpinan pembangkang.

Yang nyata Mahathir sudah mendengar sendiri pengumuman bekas musuh nombor satunya, Lim Kit Siang bahawa beliau sanggup menyokong pendirian dan perjuangannya.

Beliau juga dapat menyelami bahawa di kalangan pimpinan PAS masih ada yang mengambil sikap tegas dan tidak mahu langsung mendekati apatah lagi mahu bekerjasama dengan Umno.

Mahathir juga dapat membaca persepsi umum bahawa pembangkang sebelum ini terkesima dengan karisma dan bersimpati dengan nasib politik Anwar, adalah tidaklah begitu tepat.

Sejak dibebaskan pada 2004, Anwar menghadapi saingan daripada Tun Abdullah Badawi, seorang pemimpin Umno yang dianggap lemah oleh Mahathir sehingga Anwar mampu memadamkan majoriti dua pertiga Umno-BN pada PRU 2008.

Mahathir juga maklum bahawa janji Anwar mahu mengambil alih kerajaan dengan memancing beberapa ahli parlimen BN pada 16 September 2008 gagal ditunaikan dan ini mengecewakan ramai penyokong Pakatan Rakyat ketika itu.

Namun politikus veteran itu sedar bahawa ramai pemimpin Pakatan Rakyat ketika itu hanya memendamkan kekecewaan mereka kerana tiada pemimpin lain yang dapat menandingi kaliber Anwar.

Kini Anwar dalam penjara. Mahathir pula sudah mula diterima dalam barisan pembangkang. Mahathir juga menyedari bahawa PRU ke-14 mungkin berlaku dalam tempoh terdekat. Masa ini paling sesuai menggugah mitos kepimpinan Anwar.
Selain itu, Mahathir juga mungkin tidak lupa kesilapan besar Anwar mahu menjadi Menteri Besar Selangor dan menjadikan negeri itu papan anjal politik menebar pengaruh dan kekuatan politik pembangkang seluruh negara.

Langkah Kajang yang digerakkan Anwar bukan sahaja menghumbannya ke penjara buat kali kedua, ia juga melebarkan lagi rekahan politik dalam partinya sendiri.

Persoalan siapa bakal perdana dilontarkan Mahathir dalam ceramah di luar negara adalah semboyan politik untuk mengisyaratkan bahawa beliau bersedia kembali mengungguli politik Malaysia.

"Tapi pada masa ini kita belum buat keputusan, kecuali jika pembangkang menang, besar kemungkinan perdana menteri adalah Muhyiddin.

"Tetapi ia bergantung kepada parti dan ia juga bergantung kepada rakan pakatan yang lain mengenai siapa yang sepatutnya menjadi perdana menteri," katanya.

Maknanya, Mahathir langsung tidak mengambil kira untuk memberi peluang Anwar dibebaskan dan kemudian diusahakan untuk menjadi perdana menteri yang sah. Dalam perkataan lain, Mahathir tidak mahu Anwar bebas.

Beliau juga sempat menyelitkan beberapa kebarangkalian yang mungkin berlaku di antaranya ada pihak yang akan kecewa jika idea siapa bakal perdana menterinya jadi perbincangan utama.
Namun Mahathir tetap memajukan ideanya itu dengan perakuan bahawa jika Muhyiddin dipilih, partinya, PPBM sudah ada mekanisme untuk mengawal perdana menteri supaya tidak mutlak berkuasa.

"Perdana menteri masa depan tidak akan terlalu bebas kerana dalam parti baru (PPBM), kita mempunyai bukan sahaja presiden tetapi juga pengerusi," katanya.

Dr Mahathir, yang juga Pengerusi PPBM berkata, pengerusi parti itu perlu berunding mengenai urusan kerajaan untuk memastikan bahawa perdana menteri tidak membuat keputusan sendiri.

"Sudah tentu beliau mempunyai kabinet. Tetapi kabinet kadang-kadang menjadi terlalu patuh kepada perdana menteri kerana beliau melantik mereka, (maka) mereka tidak akan menentang.

"Parti baru (PPBM), kami memastikan kuasa presiden akan tertakluk kepada perjanjian dengan sekumpulan AJK di dalam parti," katanya.

Yang pasti kempen melobi untuk meletakkan PPBM sebagai parti peneraju sudah bermula. Seraya itu Mahathir pun sudah memberi isyarat bahawa jika PPBM memimpin pembangkang, beliau akan terbabit langsung dalam pemerintahan Malaysia.

Tinggallah Anwar meronta-ronta dalam penjara melihat bagaimana Mahathir menyambar dan mengambil alih teraju kepimpinan Barisan Rakyat dari genggamannya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment