Malaysia Jadi Korea Utara....KEnapalah Tun Sampai Ketahap Pemikiran Begini RUpa?

KUALA LUMPUR – Seorang netizen mengecam kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkan langkah menyekat portal The Malaysian Insider (TMI) sebagai langkah menjadi sebuah negara diktator seperti Korea Utara.

Menerusi status di laman sosial Facebook, yang dimuat naik pemilik akaun Tzu P Wong berkata, seandainya Malaysia tidak lagi mengamalkan amalan demokrasi, negarawan itu akan menerima nasib yang lebih teruk berbanding sekarang.

“Sekiranya Malaysia menjadi seperti Korea Utara telah lama kamu (Mahathir) dijadikan makanan kepada anjing” bidasnya yang turut memuatkan laporan berhubung kenyataan tersebut.

Menurut Wong lagi, Mahathir seperti terlupa dengan apa yang pernah dilakukan terhadap akhbar seperti The Star, Sin Chew dan beberapa akhbar lain yang disekat hanya kerana mengkritik pentadbiran beliau.

Tinjauan SuaraTV mendapati, majoriti kenalan kepada Wong turut bersetuju dengan kenyataan tersebut sambil menyifatkan rakyat lebih sensara ketika sepanjang pemerintah Mahathir.

Hafizi Pauzi “Dia bercakap mengenai dirinya?,” tulisnya.

“Orang tua ini dah lupa apa yang dia pernah lakukan dulu semasa dia memegang jawatan dan  mempunyai kuasa,”tulis Vincent Chew.

Cheah Sin Chong menambah, “Ya, Star telah di ‘ban’  selama 5 hingga 6 bulan. Ramai wartawan pergi ke US, New Zealand dan Australia dan tidak pernah kembali. Ramai wartawan dan beberapa kakitangan lain bekerja sebagai jurujual MultiLevel Marketing, ada setengah daripadanya mengajar tuisyen, pemandu teksi juga penjual sayuran di pasar,”tulisnya.

Terdahulu, dilaporkan, Tun Mahathir mendakwa dengan menyekat portal The Malaysian Insider negara ke arah menjadi seperti Korea Utara. – SuaraTV

SUMBER

Comments

Popular posts from this blog

RUPANYA RAMAI YANG SALAH MANDI WAJIB, INI CARA MANDI WAJIB YANG BETUL

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia