'Belajar Cara Najib Tangani Masalah Banjir'....Ramai Bodoh Sombong Mengkritik PM Kita.

Perdana Menteri Malaysia Najib Razak sedang dikritik kerana tidak memberikan perhatian kepada masalah banjir.

Saya benar-benar tidak tahu apa yang mereka harapkan daripada Perdana Menteri dan dalam apa jua cara yang mereka mahu dia 'hadir' banjir.

Mentaliti Malaysia ialah apabila ada banjir maka para pemimpin politik, khususnya Perdana Menteri, harus mengharungi banjir dengan air sehingga perut mereka, atau sekurang-kurangnya di atas lutut.

Kemudian mereka akan dianggap sebagai melakukan sesuatu. Pertama sekali, air banjir yang tercemar dengan kumbahan.

 Malah, Kementerian Kesihatan telah menasihatkan anak-anak untuk tidak bermain atau berenang dalam banjir kerana terdapat bahaya mereka boleh menangkap penyakit. Oleh itu adalah sebagai wajar bagi Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia untuk 'bermain' dalam air banjir?

Katakanlah Najib melakukan apa yang orang-orang ini mahu - dia wades dalam banjir dengan air sehingga dadanya. Dalam apa cara yang dia menjaga masalah ini selain daripada mempunyai lihat-lihat?

Dia boleh melihat banjir tanpa perlu berdiri di dalam air kotor. Apa yang perlu dilakukan adalah untuk menghasilkan satu penyelesaian jangka panjang tentang bagaimana untuk mengurangkan masalah banjir.

Saya berkata mengurangkan dan tidak menghapuskan kerana walaupun di negara-negara maju itu banjir dan ini adalah satu fenomena semula jadi atau bencana alam.

Dan mereka tidak mempunyai musim hujan seperti Malaysia tidak. Sebagai contoh, Terengganu sentiasa banjir sejak awal masa. (Dan di Kelantan mereka mengambil banjir sebagai urusan semulajadi dan tahunan mereka walaupun sekali menganjurkan Pesta Banjir).

Walau bagaimanapun, kerana mereka membina Empangan Kenyir di Terengganu, banjir semakin teruk.

Dan ini adalah kerana aliran Sungai Terengganu perlahan supaya kelodak yang tidak dapat ditolak keluar ke laut dan bukan terkumpul di muara sungai tersebut.

Oleh kerana pengumpulan kelodak di muara sungai, air banjir yang tidak dapat ditolak keluar ke laut dan bukan mengalir pedalaman membanjiri bandar-bandar dan perkampungan di sepanjang sungai.

Maka cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk mengorek muara sungai untuk membersihkan sekatan. Ini merupakan penyelesaian jangka panjang yang diterima pakai Terengganu tetapi ia masih hanya sementara kerana selepas beberapa masa kelodak yang dibina semula dan mereka terpaksa mengorek muara sungai lagi.

Itu adalah bagaimana Terengganu berjuang banjir, tidak dengan mempunyai Perdana Menteri menyeberang melalui banjir dan risiko menangkap beberapa jenis penyakit daripada air banjir yang tercemar.

Banjir berlaku di seluruh dunia, malah di UK dan Amerika Syarikat (dan UK baru-baru ini menyaksikan salah satu daripada banjir terburuk dalam sejarah). Tetapi orang tidak menjerit untuk Perdana Menteri atau Presiden untuk menyeberang melalui air bah. Mereka meminta program tebatan banjir yang berdaya maju untuk dilaksanakan.

 Oleh itu kerja Perdana Menteri adalah untuk mendapatkan jabatan yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan rancangan bagaimana banjir boleh dikurangkan. Ia akan kos wang yang banyak, yang pembayar cukai perlu bayar.

Dan ini adalah apa yang Perdana Menteri kini lakukan, tidak mengharungi banjir untuk 'menunjukkan kebimbangan' dan hanya untuk membantu pengundi bahawa dia adalah 'melakukan sesuatu' dengan bermain dalam air banjir.

Comments

Popular posts from this blog

RUPANYA RAMAI YANG SALAH MANDI WAJIB, INI CARA MANDI WAJIB YANG BETUL

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia