Pengguna Lebuhraya Pantai Timur (LPT) Fasa 2 Di Buka Semalam.


Pengguna Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) yang mula dibuka sejak semalam tidak perlu bimbang ketika melalui lebuh raya tersebut walaupun ia belum siap sepenuhnya kerana kenderaan mereka dilindungi insurans jika berlaku kemalangan di kawasan tersebut.
Sebahagian daripada LPT2 tersebut mula dibuka kepada orang ramai bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas sempena sambutan Aidilfitri minggu depan.
Perkara ini disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, YB Datuk Haji Za’abar Mohd Adib, pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang bersidang hari ini.
Beliau memberitahu sidang dewan bahawa sebahagian daripada LPT2 mula dibuka sejak semalam bagi mengelakkan kesesakan jalan biasa dari Bukit Besi ke Kuala Terengganu, sempena musim perayaan Aidilfitri.
Katanya, jalan yang dibuka itu ialah Persimpangan Bukit Besi – Ajil sejauh 42.4 kilometer, Telemong –Bukit Payong (10.6 kilometer) dan Bukit Payong – Gemuroh (16.3 kilometer).
Terdahulu beliau memberitahu sidang dewan, enam daripada 16 pakej LPT2 ditender semula di mana empat daripada pakej tersebut dimulakan pembinaannya sejak April lalu, satu pakej mula bulan Mei dan satu pakej Julai.
Beliau berkata, apabila siap sepenuhnya lebuh raya tersebut akan mengadakan 10 tol di 10 persimpangan bertingkat.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment