MUNAFIK : MAHATHIR FAHAM KE

Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak layak untuk menghukum seseorang sebagai munafik atau sebaliknya kerana beliau bukanlah ahli agama yang layak berbuat demikian.

Sebaliknya, Presiden PAS itu meminta bekas Perdana Menteri itu merujuk maksud munafik dengan mufti terlebih dahulu sebelum menggelarkannya dengan panggilan terbabit.

“Patutnya saya tak jawab. Biar dia tanya mufti yang tahu agama, apa makna munafik itu… biar munasabah takrifnya,” katanya kepada media selepas program Ceramah Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) di Kedah, Rabu malam.

Abdul Hadi berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Mahathir yang menyelarnya sebagai munafik apabila didakwa menjalin kerjasama dengan UMNO.

Sementara itu Abdul Hadi berkata, beliau tidak melabelkan sesiapa sebagai kafir sebaliknya hanya menyebut tentang batas-batas iman dan kufur pada orang Islam.

“Dalam ucapan saya tidak pernah kata si anu, si anu kafir. Yang disebut hanya tentang batas-batas iman dan kufur pada orang Islam, itu sahaja.

“Mereka yang membawa budaya kafir-mengkafir dalam PAS masuk UMNO. Yang mana dalam politik kita tak bermusuh selama-lama, berkawan selama-lama. Cuma kita diajar berkawan ada batas, bermusuh ada batas.

“Kerana suatu hari akan ada perubahan. Sebab itu saya nasihatkan orang PAS kalau berkelahi ada batas, politik matang dan sejahtera,” ujarnya.

Comments

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Apa itu GST?? Apa pula SST?Mari Baca Dulu.....

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia