THE LOAF : USIA HAMPIR 100 TAHUN, TAPI MASIH MENIPU

Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah insan yang amat hebat dalam mengurus hal ehwal ekonomi. Dia adalah doktor perubatan dan tiada asas ilmu dalam bidang ekonomi.

Namun selama 22 tahun memerintah negara, nasib Mahathir amat baik. Mahathir telah diselamatkan oleh kantung negara. Sebab itu perbuatan ‘bailout’ amat sinonim dan popular pada zamannya.

Penutupan rangkaian kedai roti The Loaf ternyata memberi kesan yang sangat besar buat Mahathir. Apatah lagi isu ini timbul menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

Orang ramai khususnya di media sosial tak henti-henti bertanya jika berniaga kedai roti pun boleh tutup, apa yang boleh beliau buat untuk negara lagi pada usia menghampiri 100 tahun?

Sepanjang menjadi Perdana Menteri, Mahathir asyik menggunakan wang kekayaan negara untuk ‘memperbaiki’ kerugian demi kerugian syarikat besar. Maka tidak mustahil The Loaf akan diselamatkan oleh mana-mana GLC sekiranya dia sedang berkuasa waktu ini.

Selama 22 tahun Mahathir mengurus negara, kita menyaksikan kerugian Bank Bumiputera, Perwaja, Maminco, MAS, Proton, Bakun (terpaksa diselamatkan), E-Village, Sukan Komanwel, Bank Negara (rugi RM 30 bilion) dan banyak lagi.

Juga yang kita mungkin sudah lupa, kadar faedah PTPTN dicaj sebanyak 4% berbanding sekarang cuma 1% di bawah kuasa Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tenaga Nasional Berhad (TNB) diperdaya perjanjian berat sebelah dengan IPP – bermula dengan peristiwa ‘blackout 48 hours’ seluruh negara. Kerajaan diminta menjamin keuntungan pemegang konsesi tol dan kenaikan tol tiga tahun sekali sebanyak 10% setiap kenaikan.

Namun semua itu sudah tidak dirasai oleh rakyat kerana Najib lebih cerdik dan cepat ‘mencantas’ semuanya.

Dengan kata lain, dari perniagaan besar sehingga kecil, ia akan mendatang masalah apabila diberi kepada Mahathir. Apakah kita akan bagi lagi peluang kepada dirinya menjadi Perdana Menteri?

Dikala isu rangkaian kedai roti The Loaf ditutup seluruh negara, Mahathir tampil menjelma diri dalam keadaan melucukan. Mahathir nafi memiliki sebarang pegangan dan pemilikan dalam rangkaian kedai roti The Loaf tersebut.

Detail Baca Kat Sini
Post a Comment

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Apa itu GST?? Apa pula SST?Mari Baca Dulu.....

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia