AMAT DEGIL!! KIT SIANG TETAP MASUK PARLIMEN WALAUPUN DIGANTUNG 6 BULAN...ADA HANTU KOT

Sidang Dewan Rakyat hari ini kecoh apabila Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang, yang digantung enam bulan bermula semalam muncul dalam sidang berkenaan.

Kedegilan Kit Siang itu telah mengundang rasa tidak puas hati ahli parlimen Barisan Nasional (BN) sehingga menggelar beliau sebagai ‘hantu’.

Ia juga mencetuskan perbalahan antara ahli parlimen kerajaan dan pembangkang yang bertikam lidah mempersoalkan kehadiran Penasihat DAP itu.

Kekecohan itu bermula apabila Datuk Mohamad Zulkifly Jusoh (BN-Setiu) meminta Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengambil tindakan terhadap Kit Siang.

“Gelang Patah masih ada, seorang senior tetapi bersikap begini, minta diambil tindakan terhadapnya.

“Ini memang perangai pembangkang bila kena atas batang hidung sendiri tak mahu mengaku,” katanya yang bangkit sebaik sahaja sesi soal jawab selesai.

Ia kemudian dijawab secara sinis oleh Pandikar Amin dengan berkata: “Saya tidak nampak Gelang Patah.”

Kekecohan itu berlarutan sehingga menganggu Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar ingin membentangkan Rang Undang-undang Perkhidmatan Bomba (Pindaan) 2018.

Kit Siang kemudian bangun mengganggu Noh daripada meneruskan pembentangan dengan bertanya kepada Pandikar Amin sama ada beliau digantung sehari atau enam bulan.

Noh berkata, Kit Siang sudah 23 tahun berada di Dewan Rakyat dan suaranya biasa didengari namun orangnya tidak kelihatan.

Budiman kemudian bangun mencelah: “Ada suara hantu.” katanya.

Menyifatkan Kit Siang sebagai tidak ‘tidak faham bahasa’, Noh yang juga Ahli Parlimen Tanjung Karang mengakui akan keluar dari dewan jika diarah berbuat demikian.

Dewan Rakyat terus panas dengan beberapa Ahli Parlimen pembangkang bertikam lidah dengan Noh bagi mempertahankan Kit Siang.

Semalam Kit Siang digantung selama enam bulan berkuat kuasa serta-merta, selepas mengingkari arahan Speaker Dewan Rakyat, ekoran mengganggu pembentangan Laporan Kajian Semula Persempadanan Mengenai Syor-syor Yang Dicadangkan Bagi Bahagian-bahagian Pilihan Raya Persekutuan Dan Negeri Di Dalam Negeri-Negeri Tanah Melayu Kali Keenam Tahun 2018.

Pandikar mengambil tindakan itu mengikut Peraturan 44(3) Peraturan Mesyuarat Parlimen selepas Kit Siang yang juga Ketua Parlimen DAP enggan mematuhi arahan supaya berhenti mengganggu perjalanan persidangan.

Walau bagaimanapun, usul berkenaan diluluskan selepas sesi belah bahagi di Dewan Rakyat hari ini, dengan 129 menyokong dan 80 menolak.

Usul ini berjaya diluluskan dalam beberapa jam selepas dibentangkan dan dibahaskan oleh tujuh wakil rakyat dari kedua belah pihak.
Post a Comment

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Apa itu GST?? Apa pula SST?Mari Baca Dulu.....

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia