PEMUDA PAN DAKWA TAJAAN HAJI ADALAH LANGKAH TERDESAK NAJIB....BAB INI JAHAT UNTUK ISLAM PUN BANTAH

Perangai Macam politik DAP Politik PAN....Dengki dan Niat Jahat...

Pemuda Amanah Nasional menggesa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom membangkitkan isu ketelusan tajaan haji oleh 1MDB bagi memastikan ia bebas daripada sebarang bentuk penyelewengan.

Timbalan ketuanya Faiz Fadzil berkata, ini kerana 1MDB tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh – modal perniagaannya diperoleh daripada pinjaman berkonsepkan riba.

“Sebagai Menteri yang bertanggungjawab ke atas urusan haji dan hal ehwal agama, seharusnya Jamil Khir mendesak untuk sumber tajaan ini diaudit bagi memastikan ia halal dan bersih serta bebas daripada sebarang bentuk penyelewengan dan korupsi agar ibadat haji rakyat Malaysia yang ditaja 1MDB ini tidak terjejas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sejak tahun 2011, seramai 5,711 jemaah telah ditaja menunaikan haji dengan perbelanjaan sebanyak RM56 juta melalui program khas Perdana Menteri -Yayasan 1MDB.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa program berkenaan Datuk Jailani Ngah, pada tahun ini pula seramai 1,100 jemaah ditawarkan menyertai program tersebut.

Faiz juga berkata, skandal 1MDB diibaratkan sebagai rompakan terbesar dunia dan kini menjadi subjek penyiasatan di pelbagai negara termasuk yang terbaru dari Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ).

“Pendedahan ini telah membuktikan wujudnya kes prima facie salah laku jenayah oleh Perdana Menteri (Datuk Seri) Najib Razak. Pendedahan ini juga telah memprejudiskan kedudukan politik Najib Razak dan populariti beliau juga semakin merosot.

“Maka, dalam keadaan politik Najib Razak yang terumbang-ambing sekarang, timbul persoalan sama ada tajaan haji ini sebagai langkah terdesak Najib Razak untuk menutup segala kepincangan yang berlaku dalam skandal berskala mega ini dengan menggunakan helah agama dan kebajikan sebagai kelubung,” katanya.

Jabatan Keadilan Amerika (DoJ) baru-baru ini memfailkan tuntutan undang-undang sivil kali ketiga dengan tujuan merampas semula aset yang didakwa dibeli dengan wang yang diselewengkan daripada 1MDB.

Saman tersebut juga mendedahkan bahawa sebanyak AS$4.5 bilion wang 1MDB telah diseleweng.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment