Senator Fahariyah cabar DoJ dedah siapa penghasut

Saya merujuk kepada saman sivil terbaru Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat bagi mendapatkan semula aset-aset yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

Bagi saya, reputasi dan DoJ terus terjejas dan menjadi bahan jenaka dipersada dunia kerana dakwaan terbaharu mereka berkait isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ini tidak berasaskan fakta dan tidak dibuktikan di mahkamah terlebih dahulu.

Ini kerana Malaysia melalui Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) sudahpun menjalankan siasatan terperinci dan tidak menemui sebarang bukti dana diseleweng 1MDB sepertimana didakwa DoJ.

Kenyataan menghasut dari DoJ ini terus dikeluarkan tanpa sebarang asas dan bukti yang kukuh bagi mempengaruhi orang ramai khuusnya rakyat yang mudah mempercayai sesuatu tanpa diselidik terlebih dahulu.

Kenyataan tanpa usul periksa ini juga sekaligus dijadikan modal untuk individu dan pihak tertentu demi kepentingan peribadi dan agenda tertentu untuk mencemarkan imej Malaysia dan pentadbiran negara.

Saya juga percaya tindakan DoJ ini didorong atau dihasut pihak tertentu yang cemburu dengan keamanan dan kemakmuran dikecapi negara.

Justeru saya cabar DoJ untuk mendedahkan siapa sebenarnya penghasut atau pengadu yang mempunyai niat jahat menganggu-gugat pentadbiran negara.

Malaysia tidak perlukan campurtangan asing termasuk DoJ dalam mengurustadbir negara kerana kita sentiasa mengamalkan dasar menghormati prinsip dan perlembagaan mana-mana negara sepertimana dilaksanakan dan dipraktikkan ketika ini.

Bagi saya ini adalah sikap terdesak pihak tertentu yang amat desperado bagi merosakkan imej kepimpinan negara.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment