PPBM DILANDA KRISIS DALAMAN ; MUKRIZ DIKECAM HEBAT EXCO ARMADA

Isu dan krisis dalaman yang berlaku dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) kini semakin parah dan menyebabkan parti yang tak sampai setahun jagung itu berada dalam keadaan terumbang ambing. Bukan sahaja berdepan dengan masalah gelombang keluar parti ahli-ahlinya kini parti itu sekali lagi dikejutkan dengan kecaman dan pertikaian yang dibuat Exco Armadanya.

Terbaru isu Muhammad Hafiz mempertikaikan pucuk pimpinan PPBM telah mencetuskan rasa tidak puas hati Mukhriz Mahathir. Rentetan kemelut itu, seorang lagi Exco Armada iaitu Mohamad Taufik Abas pula mempertikaikan tindakan Mukhriz. Katanya, "Mukhriz adalah orang yang patut bela Hafiz, tapi dia pula yang mengkhianatinya." Itu kecaman EXCO Armada, Mohamad Taufik Abas terhadap Timbalan Presiden PPBM, Mukhriz Mahathir yang didakwa mengeluarkan kenyataan mengecewakan, mengkhianat dan penipuan.

Ia susulan kenyataan Mukhriz yang mendakwa seorang lagi EXCO ARMADA, Muhammad Hafiz Azhar adalah individu yang ditanam oleh UMNO di dalam PPBM, berikutan tindakannya mendesak Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi penjelasan mengenai isu yang membelenggu mereka. Mohamad Taufik berkata, tuduhan Mukhriz bukan saja tidak berasas, malah mengkhianati Muhammad Hafiz yang banyak berkorban terhadap PPBM, khususnya dalam menggerakkan jentera parti.

Hakikatnya, Mukhriz sendiri yang melantik Muhammad Hafiz sebagai EXCO tanpa melalui apa-apa tapisan dan pemilihan seperti EXCO lain, tapi kenapa sekarang beliau pula tuduh UMNO salah. Ini satu pengkhianatan dan penipuan besar. Bagi Mohamad Taufik, Muhammad Hafiz antara paling banyak berjasa sejak awal penubuhan parti, tapi sekarang semua hentam dia hingga ada pemimpin sanggup lemparkan kata kesat pada dia.

Sabtu lalu, Muhammad Hafiz mendesak Dr Mahathir memperjelaskan mengenai tuduhan kekayaan dimiliki anak-anaknya yang diperoleh dalam masa singkat, manakala Muhyiddin pula mengenai tuduhan skandal dengan seorang wanita. Desakan itu disanggah Ketua ARMADA, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang mahu Muhammad Hafiz dirujuk kepada Lembaga Disiplin PPBM, manakala Mukhriz pula mendakwa perkara itu dirancang sejak awal oleh parti lawan, khususnya UMNO.

Mohamad Taufik berkata, beliau tidak bersetuju dengan tindakan terhadap Muhammad Hafiz, selain mempertikaikan cara Syed Saddiq menangani isu terbabit, khususnya apabila cuba mendakwa Muhammad Hafiz sebagai EXCO bermasalah. Jasa Muhammad Hafiz lebih banyak daripada Syed Saddiq. Apabila ada masalah, tak mahu selesaikan, sebaliknya tuding jari pada pihak lain. Ramai EXCO sebenarnya tak setuju, tapi nak bersuara takut dituduh makan dedak sedangkan niat mereka cuma hendak memperbetulkan keadaan.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment