MUHYIDDIN SEDIH BILA PEMIMPIN DAP DIHALAU DARI BAZAR RAMADAN...SAYANGNYA PADA DAP PLAK

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin meluahkan rasa kecewa dan sedih terhadap insiden ahli Parlimen Kluang dari DAP dihalau dari bazar Ramadan di Kluang petang semalam.

Beliau berkata, walaupun Liew Chin Tong bukan beragaman Islam, beliau tidak sepatutnya dihalang daripada mengedarkan buah kurma kepada umat Islam yang mengunjungi bazar itu apatah lagi dimarahi dengan kata-kata kesat.

“Lebih-lebih lagi beliau adalah seorang ahli parlimen yang mana menjadi tanggungjawab beliau untuk mendekati masyarakat di kawasannya tanpa mengira kaum dan agama.

“Malah, setiap orang yang beragama Islam sepatutnya menampilkan akhlak Islam yang sebenar. Islam tidak mengajar umatnya untuk bertindak kasar kepada sesiapapun. Malah, Islam menuntut umatnya supaya bersikap rahmah atau mengasihi sesiapa sahaja,” katanya.

Dalam kejadian petang semalam, sewaktu Pakatan Harapan Kluang dihalau dan dimaki hamun oleh sekumpulan pemuda ketika tiba di bahagian gerai menjual pakaian sehingga menimbulkan kekecohan.

Chin Tong juga dikasari sehingga cermin matanya tercampak.

Ekoran itu satu laporan polis dibuat berhubung insiden itu di ibu pejabat polis (IPD) Kluang malam tadi.

Muhyiddin yang juga ahli parlimen Pagoh turut berkata, dalam sebuah negara yang berbilang kaum dan agama, penting untuk masyarakat memupuk semangat perpaduan dan saling menghormati antara sesama insan walaupun berbeza kaum, agama dan fahaman politik.

“Menghormati sesama manusia adalah tuntutan Islam yang utama dan sebagai umat Islam sewajarnyalah kita mengamalkan ajaran Islam yang sebenar.

“Saya berdoa mudah-mudahan kita beroleh rahmah dan maghfirah Allah di bulan Ramadan yang mulia ini,” katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment