Memang pun tak lupa "Jasa-jasa" Tun dulu.

1. Bina Highway utara selatan utk majukan negara.
Tun memang hebat!

🔸Cuma yg tak tahan dgn kenaikan Tol .. 10% setiap 3 tahun.. klu tak nak naik tol.. kena guna duit cukai rakyat utk byr pampasan atau lanjut konsesi nya.
Yg untung Halim Saad bkn rakyat.
🔸Tp sekarang ok la sikit..penjanjian Plus diperbarui.
🔸Kenaikan tol turunkan dari 10% ke 5% setiap 3tahun. Tahun 2018 baru naik 5%.
🔸Yg best nya keuntungan Plus Highway milik 51% krjn dan 49% KWSP.
🔸So at least dpt juga pencarum rasa keuntungan melalui dividen tahunan kwsp.

2. Dulu pernah separuh Malaysia blackout sbb kuasa lektrik tak cukup.

🔸So Tun wujudkan IPP dan bagi lesen IPP kat Ananda, YTL GENTING
So negara kita maju sbb jana kuasa electric cukup.
✡Hebat Tun.!!

🔸Cuma satu sj tak kena dgn perjanjian IPP ni.
Guna tak guna.. TNB mesti beli semua api lektrik yg IPP ni janakan.
🔸Tu yg rugi..tak guna tp kena bayar.
Lektrik bukan mcm ayeq ..boleh simpan2 klu ade lebihan.
🔸Campur dgn harga lektrik IPP tu jual kat TNB punya la mahal.
🔸Tu yg TNB asik rugi.
Klu TNB sendiri jana harga cuma 8sen sj ..ini kena bayaq sampai 25sen seunit.

🔸Tu yg tariff api asik dok naik setiap tahun sbb TNB rugi.
🔸Yg Petronas pulak kena jual gas pd harga subsidi yg rendah kat IPP ni.
😨Untung besaq la IPP ni.

💌Nak jadi crite.. bila Najib jd PM ..dia tubuh 1MDB utk beli balik semua IPP tu.

🔸Tujuan 1MDB beli IPP dlm dan yg luaq negara jugak.. utk menjana sumber pendapatan aliran tunai berterusan utk 1MDB bayar faedah terhadap bonds dan sukuk jangka panjang terbitan 1MDB dan jugak hutang jangka pendek 1MDB tu.

🔸Duit dr jualan Bond dan sukuk tu pulak di guna utk bina infrastruktur pembangunan TRX dan Bandar Malaysia.

🔸Ya la kan.. kalau tak bina infrastruktur yg world class serba modern mana mungkin boleh tambah nilai kapada tanah2 di TRX dan Bandar Malaysia tu...kan ..kan.

🔸So berbalik kpd IPP.
Bila 1MDB beli balik IPP tu..
baru lah TNB untung sejak 2013.
🔸Tariff api pun tak naik dahsampai sekarang.

🔸Yg kesian nya .. bila1MDB satukan semua IPP yg 1MDB beli dan nak senaraikan di bursa.. ada pulak yg sabotaj. Tak tahu la sapa yg sabotaj.
Last2 IPO tak menjadi.

🔸1MDB pulak dah sehabisan tunai utk byr faedah. Nak mintak MoF bailout tak boleh.. rakyat dah bising...so terpaksa lah 1MDB jual balik semua IPP tu.

🔸Last2 keputusan...jual semua IPP tu utk pelan rationalisasi untung 1MDB.

🔸Bila offer jual dibuat... Syarikat dr China yg dapat sbb terma dia yg paling menguntungkan rakyat dan TNB.

🔸Harga letrik Syarikat China tu offer lebih murah dan jugak beli hanya yg nak guna.

🔸Tak lagi mcm IPP masa milik orang kita sendiri....
🔸Guna.. tak guna ..TNB kena beli jugak.
😨Gila ka ape!

🔸Lepastu campur dgn terma..harga lektrik tu tak boleh dinaikan. Cukup tempoh kena submit tender harga baru.. TNB ade hak menolak klu harga tidak manasabah.
🔸Kira ok ka tu ..kan..kan.?

🔸Ok..Hasil dari jualan IPP tu.. 1MDB ade la untung sikit.
🔸Lepas bayar balik Hutang jangka pendek dan sederhana ade la lebihan 2billions cash.
🔸Bernafas la sikit 1MDB.
🔸Petronas pun untung sbb jual gas tak perlu bagi harga subsidi kat syarikat dari China tu.

🔸So dgn syarat dan terma baru perjanjian jual beli IPP tu...semua pihak boleh keuntungan.
🔸Ingat syarikat dari China tu nak beli ka IPP tu klu tarak untung..kan..kan?

🔸Itu la kesah IPP dan 1Mdb.
✡Hebat kan Tun Mahathir kita!

3. Ini kesah Menara Berkembar Petronas pulak.

🔸Tempat tu dulu bekas tapak Kelab lumba kuda.
🔸Tempat orang dok main judi HALAL hasil peninggalan penjajah kita dulu.

🔸So Tun suruh kelab tu pindah kat Sg besi..sbb kawasan tu dah sesak..tak sesuai nak berjudi kat situ.
🔸Jadi Tun arah pindah.. Kelab tu pun akur.
Hebat kan Tun..

Crite nya lpstu.. Tun jual tanah tu kat Ananda dgn harga lebih kurang rm300 juta.
🔸Bila dah clear tanah tu.. Tun beli balik tanah bekas Kelab lumba kuda tu dgn harga rm900 juta.
🔸Tu tak tau la ape sbb mahal sgt beli balik tanah.. tapi klu tgk kawasan KLCC tu skrng takde infra special pun.
Yg bina Merana tu guna duit Petronas.

🔸Sekarang shopping2 komplex kat Merana Berkembar tempat orang lepak dan berbelanja.
Hari2 penuh dgn orang.
🔸Ye la.. rakyat malaysia kan stress dan terbeban dgn kos sara hidup yg tinggi. So rakyat datang ke KLCC utk hilangkan stress bebanan hidup dgn bershopping dan makan2 kat KLCC tu.
✡Hebat kan Tun kita.

🔷Kemudian Tun bina Menara KL kat bukit Nenas tu... memang Cantik.
✡Tun mmg hebat..

🔸Tapi sayang..org2 kampung tak merasa naik atas..ape tah lagi mkn di restaurant berputaq tu. Mahal sgt.
🔸Takpa lah..asal pelancung asing nampak Malaysia maju...kan..kan.
🔸At least org kampong boleh berbangga ade Menara KL yg tinggi... kan. Mampu lihat je pun jadi lah. Bersyukur.

🔷Sepang Racing circuit tu pun kebanggaan org kampong jugak.
🔸Dapat mereka lihat perlumbaan FI secara LIVE .. tp melalui Tv je la...tiket mahal mana Pak penoreh, nelayan nak mampu.
🔸Tp takpe ..bersyukur sbb boleh tgk live kat TV3.

🔷Satu lagi jasa hebat Tun ...bina airport baru.
KLIA...siap dgn express rail link ERL.
✡Memang Tun hebat!

🔸Mula orng ingat ini projek gajah putih..merugikan konon tp rupanya 10+ tahun kemudian ..KLIA dah dah capai max capasiti.
🔸So nak tak nak ..Najib kena bina KLIA2 walaupun pihak pembangkang dah berkali kali pesan..negara nak bankrupt...nak bankrupt!
🔸Tapi Najib tetap degil dan go ahead bina jugak KLIA2 tu...siap sambung dgn ERL yg Tun bina tu.

⚠Yang jd problem tentang KLIA ini..perjanjian konsesi ERL ni. Tempoh dah sampai jadi ERL nak tuntut naik harga tiket lagi.
🔸Sebelum tu..Tun dok bayar pampasan utk kekalkan harga tiket supaya orang2 kampong n nelayan mampu naik ERL utk ke KLIA masa nak pi Haji n unrah kot.
🔸Harga YTL bina ERL lebih kurang RM2 Billions..dan jumlah pampasan yg YTL dapat lebih kurang sama dlm jangka masa konsesi 20 tahu.
🔸YTL mcm untung atas angin ..pampasan sama dgn harga binaan, duit jualan tiket dan cukai airport setiap orang melalui KLIA..semua YTL sapu..
✡Perhhh.!! Hebat Tun kan.!
🔸Bila Najib take over..ERLyg milik 60% YTL dan 40% Tabung Haji.. Najib berdegil tak nak bagi pampasan utk subsidi harga tiket.
Najib biaq pi ERL naik kan harga tiket ERL.
🔸Ye la..ERL tu kan utk kegunaan pelancong asing ..yg nak pi subsidi kan orang asing buat ape ..
🔸Orang tempatan yg guna ERL ke KLIA tu..mungkin penoreh2 getah dan pekeje2 ladang sawit.
🔸Najib terlepas pandang tu kot... Zaaalim Najib!!

♼Ok la setakat ni coretan kehebatan
"JASA-JASA" Tun Dr Mahathir Mohamed.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment