JAWI siasat program iftar golongan LGBT

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) melakukan siasatan dari pelbagai sudut berhubung penganjuran majlis berbuka puasa dalam kalangan pendukung gerakan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang mula tular pada 10 Jun lalu.

Pegawai Perhubungan Awam Jawi, Nadia Zammil Md Nasir berkata, pihaknya sedang menyiasat sejauh mana kebenaran berita berkenaan yang tular sebelum ini.

“Menurut sumber, ada yang mengatakan mereka bukan menganjurkan majlis iftar, sebaliknya ada pihak lain cuba melakukan provokasi dengan menggunakan nama iftar.

“Kami masih menyiasat kebenaran perkara ini sebelum memanggil pihak penganjur bagi memberi penjelasan lanjut,” katanya, memetik laporan Sinar Online.

Beliau berkata, semua kumpulan atau gerakan LGBT dan sebagainya adalah di bawah pemerhatian pelbagai pihak termasuk agensi-agensi agama.

“Kami sentiasa membuka pintu kepada golongan ini yang mahu mendekati dan memahami Islam supaya semua permasalahan yang sedang mereka hadapi dapat diselami dan dibantu untuk diselesaikan tanpa membuat sebarang kompromi kepada hukum serta undang-undang sedia ada.

“Pendekatan kasih sayang dan sentiasa mendengar untuk menyelesaikan masalah diberi keutamaan terlebih dahulu supaya isu seperti ini tidak lagi timbul pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata, sebarang aktiviti membabitkan LGBT adalah bertentangan dengan undang-undang sivil dan syariah sedia ada.

“Bagi kumpulan yang mengembangkan fahaman bahawa perlakuan LGBT sebagai sesuatu yang dibolehkan di dalam Islam atas alasan khilaf pendapat, golongan ini boleh didakwa di bawah undang-undang syariah di bawah peruntukan ‘mengeluarkan pendapat bertentangan dengan fatwa’.

“Tetapi bagi kes menggunakan amalan ibadah Islam seperti puasa dan berbuka puasa dan disekutukan dengan kumpulan LGBT serta kumpulan yang menentang syarak, jika perbuatan itu dibuat bagi tujuan sengaja menghina atau menyebabkan dipandang hina agama Islam, mereka boleh didakwa di bawah peruntukan ‘menghina dan menyebabkan Islam dipandang hina di bawah undang-undang syarak’,” katanya.

Bagaimanapun katanya, jika perkara itu jelas adalah perkara yang disengajakan atau didorong campur tangan pihak luar sebagai salah satu bentuk provokasi, maka isu tersebut akan diselesai mengikut saluran undang-undang.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment