Awas…berita palsu konon MB nak bagi duit raya

Ini tidak lain tidak bukan salah satu cara pihak tertentu untuk bikin orang marah pada kerajaan khususnya terhadap Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan.

Mereka sebarkan menerusi whatsapp kononnya Menteri Besar itu akan memberi duit raya kepada orang ramai di pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau atau masjid-masjid di Rantau.

Jadi bila orang yang percaya pada khabar palsu itu tentu jadi marah tidak tentu pasal.

Mohamad Hasan Jumaat  menafikan khabar palsu itu.

Katanya berita yang tersebar itu adalah tidak benar dan palsu bertujuan untuk mengelirukan orang ramai.

"Dengan cara ini akan menyebabkan orang ramai akan marah kepada saya, jika mereka dapati pejabat saya tidak buat seperti apa yang ditularkan.

"Untuk pengetahuan, pejabat saya sudah lama memberhentikan amalan memberi duit raya di pejabat saya di DUN Rantau, sama ada semasa hari raya, mahupun pada perayaan-perayaan lain," katanya dalam satu kenyataan ringkas kepada media Jumaat.

Mohamad berkata penyebaran berita palsu ini merupakan taktik lama dan memang biasa digunakan oleh pihak yang berkepentingan untuk mensabotaj dan menjejas prestasi pihak lawan, terutamanya menjelang atau semasa pilihan raya umum atau pilihan raya kecil.

"Saya harap orang ramai tidak terpedaya dengan dakyah dan tipu helah, fitnah yang tersebar di dalam media sosial ini," katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment