PAS nekad bersendiri....Inilah Dikatakan Politik Matang Untuk Umat Islam Bukan Bersubahat Dengan KAFIR

PAS nampaknya benar-benar yakin mampu menghadapi PRU 14 bersendirian. Ia tidak memerlukan kerjasama PKR, DAP, Amanah mahupun PPBM. Untuk itu ia mahu melebarkan jaringan kerusi Parlimen yang ingin ditandinginya dari 80 kepada 100 buah.

Pada semua kerusi berkenaan, PAS mengunjurkan akan menentang Umno-Barisan Nasional. Maka terpulanglah pada Pakatan Harapan mahu menjadi persaing di 100 kerusi parlimen berkenaan dalam pertandingan dua atau lebih penjuru.

PAS sedar bahawa secara langsung atau tidak tindakannya akan membantu PH atau memenangkan calon-calon Umno-BN. Namun PAS nampaknya sudah nekad. Ia yakin tidak banyak manfaat diperolehi bagi umat dan Islam jika PH menang mutlak.

Begitu juga ia tidak mahu Umno-BN terus menang lagi dalam PRU 14. Di peringkat ini PAS nampaknya benar-benar yakin bahawa kejayaan Pakatan Rakyat menafikan kemenangan dua pertiga kerusi Parlimen dalam PRU 2008 dan 2013 adalah kerana Pakatan Rakyat bersandar pada jentera pilihanrayanya.

Kini PAS tidak mahu memajakkan jentera pilihanrayanya ini pada PKR, DAP; apatah lagi Amanah dan DAP. Sasaran PAS ialah, mana-mana pihak yang ada agenda membawa kebaikan kepada rakyat dan Islam, boleh bekerjasama dengannya.

Di kemuncak isu tahaluf siyasi ini PKR nampaknya masih terbelit dengan pelbagai isu perimbangan kuasa dan pengaruh dalamannya sendiri sementara rakan politik barunya – Amanah dan PPBM nampaknya terlalu ghairah mahu menguji pengaruhnya di mata rakyat.

Dalam PRU 2008 dan 2013, PKR menjadi peneraju Pembangkang kerana ia ada Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Bagaimanapun kini kepimpinannya agak sukar dimanfaatkan sepenuhnya ketika beliau terkurung di Sungai Buloh.

Sejak isu bekerjasama dengan bekas seteru utamanya, Tun Dr Mahathir Mohamad hingga membawa kepada sikap yang jelas bagaimana mengendalikan karenah PAS, nampaknya pemimpin-pemimpin PKR masing-masing tidak ada acara sendiri menangani era tanpa Anwar ini.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment