PKR harus selesaikan 'perang dingin' Azmin-Rafizi...PAdan Muka PKR...Hancussss

Bekas Naib Presiden PKR, Mustafa Kamil Ayub menggesa pimpinan parti itu mencari jalan penyelesaian dalam 'perang dingin' melibatkan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan naib presiden, Rafizi Ramli.

Ujarnya, PKR tidak lagi boleh menafikan wujud pergeseran serius antara Azmin dan Rafizi yang akhirnya menyukarkan parti untuk bersatu dan fokus kepada isu-isu yang lebih besar, menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

"Dalam isu ini saya kira ia menjadi rahsia kepada beberapa keadaan yang bersifat pertembungan dalaman PKR. Mengakui kewujudan hal tersebut tidak ada salahnya.

"Pimpinan parti perlu mengakui kewujudan pergeseran tersebut, supaya ada langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengatasi, atau paling tidak mengurangkan pergeseran tersebut," demikian menurutnya ketika dihubungi Antarapos.

Sebelum ini Rafizi, dilihat pemerhati politik sebagai cuba 'menyerang' Azmin dengan menyelar Ketua Pemuda PKR Ampang, Datuk Adam Rosly bersabit isu kekayaan luar biasa yang dimilikinya.

Adam yang dilapor media sebagai mempunyai hubungan baik dengan Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin dan juga Azmin kini berdepan dengan enam pertuduhan mengemukakan penyataan dan dokumen palsu, bersabit kekayaan luar biasa yang dimilikinya.

Menurut Rafizi, beliau terpaksa menyatakan pendiriannya bersabit isu Adam atas dasar ketelusan dan keadilan.

Sementara Azmin dilihat menjarakkan diri dan meminta semua pihak memberikan ruang untuk Adam disiasat pihak berkuasa.

Penganalisis politik, Dr Kamaruzzaman Yusuf ketika dihubungi Antarapos, berkata mungkin ada sebab mengapa Rafizi memilih untuk menyentuh pendakwaan yang dihadapi Adam.

“Itu mungkin juga (usaha Rafizi jatuhkan Azmin), sebab diketahui ramai bahawa Rafizi dengan Azmin ni memang bermasalah, sebelum ni pun ada laporan SPRM buat pada pegawai di pejabat Azmin," ujar Kamaruzzaman.

Untuk rekod, Rafizi pernah membuat laporak kepada SPRM berhubung dakwaan permintaan habuan seks oleh pegawai kerajaan negeri Selangor, untuk mendapatkan projek.

Bagamanapun dakwaan itu dinafikan Azmin dan beliau bersedia untuk keseluruhan pegawai kerajaan negerinya disiasat pihak berkuasa.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment