Pemuda PAS Selangor sebulat suara mahu putus hubungan dengan PKR

Bergoyang tahta Datuk Seri Azmin Ali selepas Pemuda PAS Selangor sebulat suara tidak mahu mempunyai apa-apa lagi hubungan dengan parti itu.

Pendirian tersebut dimuktamadkan oleh Dewan Pemuda PAS Selangor melalui usul menamatkan tahaluf siyasi dengan PKR yang telah diluluskan dalam Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor Ke-51 yang berlangsung di Auditorium Dewan Sivik MBPJ di Petaling Jaya, Ahad lalu.

Ketuanya, Syarhan Humaizi Abdul Halim ketika dihubungi mengesahkan perkara itu selain menyifatkan keputusan tersebut merupakan suara akar umbi pemuda Pas di ne­geri ini yang merasakan tidak ada keperluan lagi untuk meneruskan hubungan dengan PKR.

Katanya, selain menjalinkan kerjasama dengan DAP dan PAN, keputusan itu turut mengambil kira pendirian PKR yang dianggap ‘tidak mesra’ dalam isu Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355 yang telah dibentangkan di Dewan Rakyat oleh Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang juga Presiden PAS.

“Usul memutuskan kerjasama dengan PKR itu merupakan suara akar umbi pemuda PAS yang dipersetujui sebulat suara oleh perwakilan daripada 22 Pas kawasan di Selangor. Kita akur dan menghormati suara akar umbi mengenai perkara ini,” katanya.

Tambah Syarhan, usul yang diputuskan oleh Dewan Pemuda PAS Selangor itu adalah untuk memastikan hala tuju parti itu yang lebih baik pada masa depan selaras dengan prinsip perjuangan yang didokong sejak penubuhan tahun 1951.

Bagaimanapun katanya, usul menamatkan tahaluf siyasi dengan PKR akan dimuktamadkan secara rasmi dalam Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-63 yang bakal berlangsung di Alor Setar, Kedah pada 29 April hingga 1 Mei ini.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment