MALAYSIA ANTARA GST YANG TERENDAH

Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 9 April 2017

Seminggu yang lalu, India telah meluluskan rang undang-undang terakhir yang diperlukan untuk melaksanakan GST, pembaharuan cukai yang terbesar sejak kemerdekaan mereka.

– Rejim GST India yang baru ini akan mempunyai empat peringkat iaitu 5%, 12%, 18% dan 28%.
– Tidak akan ada cukai ke atas barangan keperluan seperti beras dan gandum.
– Kadar cukai yang terendah sebanyak 5% dicadangkan untuk barangan yang digunakan dalam kuantiti yang banyak seperti rempah, teh dan minyak yang boleh dimakan.
– Terdapat dua kadar “standard” sebanyak 12% dan 18% yang meliputi kebanyakan barangan keluaran kilang dan perkhidmatan perkilangan.
– Cukai tertinggi, sebanyak 28%, akan dikenakan ke atas barang-barang seperti kereta mewah, pan masala, tembakau dan minuman ‘aerated’.

India menjangka untuk melancarkan GST baru mereka pada 1 Julai. India mengatakan bahawa GST baru ini dijangka untuk menyokong hasil kerajaan dan merangsang pertumbuhan ekonomi sebanyak 1-2 mata peratusan.

Dengan langkah ini, India juga menjangka untuk mengurangkan cukai korporat secara beransur-ansur dalam 4 tahun akan datang.

Tahun lepas, Mesir juga telah memperkenalkan GST mereka pada 13% – meningkat kepada 14% kemudian pada tahun ini.

Pada 1 Januari tahun depan, negara-negara Teluk yang kaya dengan minyak iaitu Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu akan melaksanakan GST bersama-sama pada 5%.

Jadi, dalam tempoh 14 bulan, 8 negara-negara utama yang merupakan antara yang terakhir yang menolak, telah atau akan melaksanakan GST untuk memodenkan sistem percukaian dan meningkatkan kecekapan mereka.

Sementara itu di Malaysia, kita ada orang-orang yang mahu kita bergerak ke arah yang bertentangan – untuk mengubah sistem cukai kita dari moden kepada yang ketinggalan zaman dan mengurangkan kecekapan.

Pengkritik GST kita sebanyak 6% setiap tahun – antara yang terendah di dunia – yang sama yang cenderung untuk mengatakan ini adalah cukai baru yang dikenakan, dan adalah membebankan.

Tetapi pengkritik ini sentiasa seolah-olah terlupa mengatakan bahawa apabila GST baru ini dikenakan, ia telah menggantikan dua cukai (cukai jualan sehingga 20%, cukai perkhidmatan sebanyak 6%) di samping mengurangkan dua lagi cukai (cukai pendapatan peribadi dan korporat).
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment