JANGAN BUAT 11 PERKARA INI BILA ANDA MENGINAP DI ‘HOSTEL’ SEMASA TRAVEL

Perkara yang perlu dielakkan semasa menginap di hostel
Hostel bukanlah hotel dimana kita menginap bersama-sama dengan yang kita kenali. Kadang-kadang kita boleh tahu samada seseorang itu pernah tinggal di hostel atau tidak dengan hanya melihat dari segi perwatakannya.

Antara perkara yang perlu dielakkan semasa menginap di hostel adalah :

1. Elakkan dari berbuat bising selepas waktu yang ditetapkan

Di kebanyakkan hotel ada ditetapkan masa senyap kebiasanya adalah pada jam 11 malam hingga 8 pagi. Kalau boleh pada masa ini, cuba elakkan dari berbuat bising atau bercakap dengan kuat.

2. Tidak membuka lampu utama selepas waktu yang ditetapkan

Pastikan anda tidak membuka lampu utama selepas waktu yang ditetapkan. Ini akan menggangu penguna yang lain. Bukan semua orang bolejh tidur dalam keadaan terang.

3. Makan atau membawa makanan yang berbau di dalam dorm

Bukan semua bau makanan itu menyenangkan. Untuk mengelak dari penghuni lain tidak selesa cuba elakkan makan makanan yang berbau kuat seperti kari, belacan, McD, KFC, buah durian dan sebagainya semasa di dalam dorm.

Jika ingin menikmatinya, sila ke tempat yang disediakan. Di kebanyakkan hostel ada disediakan ruang dapur.

4. Memasang lagu dengan kuat

Jika kita ingin mendengar muzik, janganlah memasang dengan kuat seperti satu hostel nak dengar. Ini adalah kerana setiap orang mempunyai genre muzik yang mereka minati. Jadi kalau nak dengar muzik gunalah earphone. Kan lebih bagus.

5. Keluar masuk keluar masuk

Ini terutama jika kita check out di awal pagi. Jangan mengamalkan budaya buka dan tutup pintu kerapa kali. Ini akan menggangu penghuni yang sedang nyenyak tidur terutamanya jika pintu itu berbunyi.

Baca: Hostel Moden Ini Ceriakan Semula Suasana Di Ratchthewi, Bangkok

6. Menjawab panggilan telefon

Jika ingin menjawab telefon, ringan-ringanlah untuk berjalan keluar dari bilik. Bukan semua orang nak tahu cerita kita.

7. Menggunakan kamar mandi terlalu lama

Hostel bukannya hotel mahupun spa. Jadi ingin mandi berpada-pada ingat juga pada orang lain. Saya rasa paling lama cuba hadkan cuma 10 minit. Kalau hostel tersebut tidak ramai pengunjung , tiada masalah untuk mandi lebih lama.

8. Tidak membasuh pinggan atau peralatan memasak selepas menggunakannya.

Jika menggunakan dapur hostel untuk memasak. Pastikan anda membasuh semua peralatan yang digunakan dan juga membuang sisa sisa makanan yang tertinggal. Ingat, tiada orang gaji di hostel.

9. Memakai pakain menjolok mata

Hormatilah pengguna yang lain. Elakkan dari memakaian pakaian yang menjolok mata.

10. Menjadi pengacau di waku pagi

Jika kita check out awal contohnya pada pukul 5-6 pagi. Janganlah jadi pengacau dengan bunyi suara, beg plastik, buka pintu. Seeloknya kemas pakaian dan plan apa yang nak buat pagi esok harinya dari semalam lagi. Ianya akan mengurangkan gangguan pada pengguna yang lain.

11. Tidak set silent mode

Jika anda menggunakan barang elektronik seperti ipad, laptop, telefon pastikan ianya berada di dalam silent mode.

Hormati orang lain sebagaimana anda ingin dihormati.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment