BAGUSNYA KERAJAAN KITA UNTUK RAKYATNYA!!!!!! KLINIK KESIHATAN KL BEROPERASI SEHINGGA 9.30 MALAM

Waktu operasi perkhidmatan Klinik Kesihatan Kuala Lumpur di Jalan Fletcher di sini akan dilanjutkan sehingga 9.30 malam dalam tempoh tiga minggu lagi.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata waktu operasi sekarang dari 8 pagi hingga 5 petang dilanjutkan bagi menampung jumlah pesakit yang semakin meningkat.

“Sejak dibuka tiga hari lalu, kira-kira 700 pesakit telah mendapatkan perkhidmatan kesihatan di klinik ini,” katanya mengenai fasiliti kesihatan itu yang sebelum ini dilapor mampu menampung sehingga 3,000 pesakit sehari.

Lebih 50 doktor perubatan termasuk empat doktor pakar kesihatan keluarga serta 200 pegawai kesihatan bertugas di klinik itu, kata Dr Subramaniam kepada pemberita selepas membuat tinjauan di klinik berkenaan pada Khamis.

Menteri itu berkata klinik itu menggantikan perkhidmatan Jabatan PesakitLuar Hospital Kuala Lumpur (HKL) sekali gus mengurangkan kesesakan di hospital berkenaan.

Dr Subramaniam berkata 12 perkhidmatan disediakan di klinik yang dibina dengan kos RM50 juta itu antaranya pesakit luar, pergigian, ibu dan anak, pakar,rehabilitasi, x-ray, makmal dan farmasi.

Mengenai aduan sesetengah pesakit perlu menunggu lama bagi memasukkan butiran dalam sistem berkomputer, beliau berkata masalah itu dijangka selesai dalam tempoh sebulan.

Beliau turut ditanya mengenai tawaran lima peratus tempat untuk kursus perubatan, pergigian dan farmasi di universiti awam (UA) kepada pelajar asing mulai pengambilan tahun ini.

Dr Subramaniam berkata usaha itu membolehkan UA menambah sumber kewangan kerana kos pengajian akan ditanggung sepenuhnya tanpa subsidi oleh pelajar asing berkenaan.

Tawaran tempat pengajian itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika melakukan lawatan ke India. Ia selaras dengan liberalisasi sistem pendidikan tinggi dan usaha menjadikanMalaysia sebagai pusat pendidikan. -Bernama
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment