PPR Lembah Subang1: Sivarasah terkedu tidak tahu isu

Isu Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 menjadi topik panas ketika sesi pergulungan Kementerian Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesejahteraan Bandar (KPKT) bagi titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Sultan Muhammad V di Dewan Rakyat, Khamis.
Menterinya, Tan Sri Noh Omar ketika menegaskan perkara tersebut, terdapat empat ahli parlimen pembangkang bangun menentang penjelasannya sekaligus mempertahankan kroni mereka, R.Sivarasah yang merupakan ahli parlimen DAP Subang sendiri.
Walau bagaimanapun Sivarasah hanya mengambil sikap berdiam diri dan kelihatan terpinga-pinga seperti tidak tahu isu yang berlaku di kawasannya.
Empat ahli parlimen tersebut ialah Ahli Parlimen PKR Ampang, Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen PAN Shah Alam, Khalid Abdul Samad, Ahli Parlimen PAN Sepang Hanipa Maidin dan Ahli Parlimen PKR Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian.
“Kalau BN memerintah, kita akan minta kebenaran sebelum naikkan sewa, kalau KPKT tak bagi, kita takkan naikkan sewa sesuka hati macam pembangkang, tapi kerajaan negeri mereka naikkan sesuka hati tanpa kebenaran KPKT sejak memerintah negeri Selangor pada 2008.
“Memang cadangan naikan sewa itu adalah cadangan BN, tapi kenapa kerajaan negeri pakai cadangan kita kalau nak kata semua benda yang kita buat itu tak betul?” sindir Noh kepada barisan pembangkang.
KPKT sebelum ini katanya telah membuat keputusan bahawa pengurusan PPR Lembah Subang 1 akan diambil alih bermula 1 Januari 2017.
Tambah Noh sebanyak 3,004 unit rumah itu telah dibina sejak 1997 dengan kos RM109 juta.
Namun hasil semakan mendapati tidak ada sebarang perjanjian dibuat dan hanya persetujuan supaya sewa dikenakan RM124 sebulan.
Tetapi apabila BN kalah pada 2008, kerajaan negeri Selangor telah menaikkan sewa rumah sebanyak RM250.
“Sebab itu saya lihat penduduk di sini hidup dalam suasana daif, lif dan penyelenggaraan tidak terurus dan alam sekitar tidak sejahtera. Parkir juga tak cukup untuk mereka yang tinggal di sini, oleh kerana ini KPKT buat keputusan ambil balik rumah selepas kita lihat kerajaan negeri gagal jalankan amanah pengurusan rumah Lembah Subang 1.
“Kita dah berhabis berpuluh juta untuk membangunkan PPR, kalau dah tak boleh nak jaga apa yang kita dah bina, kita ambil lah balik daripada mereka salahkah kita bagi rumah kita, dah suruh orang uruskan, tapi tak reti urus, salahkah kita ambil balik?” soalnya lagi.
Bagaimanapun Zuraida bangun mempersoal supaya Noh tidak menekankan jumlah peruntukan yang dikeluarkan untuk PPR tersebut kerana kerajaan negeri Selangor juga telah mengeluarkan jumlah peruntukan yang banyak untuk PPR itu.
Namun kenyataan itu diselar kembali oleh Noh.
“Ampang jangan nak cakap banyak, saya sendiri turun ke ampang melawat rumah kos rendah di Ampang, lif pun teruk, kemudahan pun tidak terurus, jangan cakap banyak,” sindirnya lagi.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment