Pemuda PAS mahu hubungan politik dengan PKR diputuskan terus...

Menjelang Muktamar PAS yang akan menentukan hubungan parti itu dengan PKR April ini... gendang perang sudah mula dipalu.
Macam biasa yang mula berperang ini orang muda, tapi agak menarik melihat Tumpat menjadi tapak untuk melancarkan serangan terhadap PKR.
Tumpat bukan bahagian yang biasa bagi PAS Kelantan, YDP PAS Tumpat adalah Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakob yang bertanding salah satu DUN dalam kawasan Parlimen Tumpat.
Ahmad Yaakob bukan sahaja MB Kelantan tapi juga Timbalan Muryidul Am PAS Malaysia dan Jumaat malam Mesyuarat Dewan Pemuda PAS Tumpat sebulat suara meluluskan usul tergempar membatalkan kerjasama politik dengan PKR dan memutuskan hubungan dengan parti berkenaan.
Bagi yang faham 'bahasa politik', usul yang dibawa Pemuda PAS Tumpat ini usul yang serius, terutama sekali di Kelantan.
Usul tersebut dikemukakan oleh Perwakilan Cabang Empat Kedai, Ahmad Fadli Abu Bakar dalam mesyuarat kali ke-40 yang berlangsung di Wisma I’baadurrahman turut mahu kerusi yang dipinjamkan parti itu kepada PKR pada pilihan raya umum lalu diambil balik.
Ketika membentangkan usul tersebut, Ahmad Fadli berkata, langkah itu perlu dilakukan memandangkan PKR yang mengaku mempunyai hubungan tahaluf siyasi dengan Pas namun dalam masa mengekalkan kerjasama dengan musuh parti itu iaitu DAP dan PAN.
Menurutnya, PKR juga menunjukan sifat biadabnya apabila menerima keahlian Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar yang menang atas tiket PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
“Dengan itu, saya mengusulkan kepada Dewan Pemuda PAS negeri untuk dipanjangkan kepada Dewan Pemuda PAS dan PAS Pusat supaya memutuskan segera hubungan dengan PKR secara menyeluruh termasuk tidak lagi membantu mereka pada pilihan raya,” katanya yang dipetik Utusan.
Perwakilan Telaga Manis, Sharul Munir Husien yang menyertai sesi perbahasan menyokong dan meminta semua ahli perwakilan turut menyokong usul berkenaan.
Semua perwakilan yang berada di dalam dewan mesyuarat tersebut berlangsung kemudian dengan sebulat suara menyokong usul tersebut.
“Saya menyokong 100 peratus usul tersebut berdasarkan beberapa perkara. Pertama PKR ingat hubungan dengan PAS ini perkara main-main. Waktu mereka suka mereka datang kemudian boleh bersama musuh kita mengkritik PAS, “ katanya.
Mesyuarat tersebut dirasmikan oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS, Afnan Hamimi Taib Azamudin yang turut dihadiri Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS negeri, Nazman Che Iberahim dan Ketua Dewan Pemuda PAS kawasan Tumpat, Mohd Hushaimi Hussain (gambar).
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini berkata parti itu memang tidak akan kerjasama dengan mana-mana parti yang berhubungan dengan PAN dan DAP.
Difahamkan badan pemikir parti itu, Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP), sudah merangka simulasi strategi yang membolehkan PAS bertanding secara bersendirian dan memenangi kerusi-kerusi yang ditandingi dalam PRU14.
Pengarah operasi PPP, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata beliau berkata, hubungan PAS dengan PKR mungkin akan diputuskan pada Muktamar PAS yang akan berlangsung akhir bulan depan.
"Memang ada usul yang meminta hubungan antara keduanya (PAS dengan PKR) dibincangkan. Saya rasa keputusannya sudah ada, cuma akan diumumkan pada muktamar nanti," katanya lagi.
PKR sebelum ini mengambil pendirian tidak bersama dengan PAS dan pihak-pihak lain dalam perhimpunan RUU 355 baru-baru ini.
Ini memberi tafsiran tersendiri mengenai hubungan PAS-PKR di Selangor dan di Malaysia kerana majoriti penyokong PKR di Selangor adalah orang Islam.
Kalau berlaku keretakan hubungan kedua-duanya di Selangor, ini sesuatu yang dijangka.
Lebih-lebih lagi Haji Hadi telah mengambil pendirian menentang kumpulan politik yang bersama dengan DAP.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment