Zaid Ibrahim kena 'sekolah' dengan Gobind

Kasihan... tindakan pemimpin Melayu yang meyertai DAP Datuk Zaid Ibrahim megatakan bahawa Tun Mahathir Mohamad ketua de facto pembangkang mendapat bantahan keras daripada pemimpin senior DAP.
Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo merujuk kepada laporan Malay Mail Online memetik Zaid yang dilaporkan berkata ada “persetujuan senyap” dalam kalangan pakatan pembangkang bahawa Mahathir ketua de facto semasa.
“Saya mahu nyatakan secara jelas tidak pernah ada persetujuan senyap seperti yang didakwa. Tidak pernah sesuatu seperti itu dibincangkan atau dipersetujui Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP,” kata Gobind dalam kenyataan yang dikeluarkan sejurus laporan disiarkan.
“Saya hairan mengapa Zaid sebagai ahli DAP membuat kenyataan seperti itu tanpa merujuk kepada kepimpinan parti. Beliau sepatutnya lebih tahu. CEC yang menentukan bagi pihak DAP dan tidak pernah buat keputusan seperti itu.”
MMO melaporkan Zaid sebagai berkata bekas perdana menteri itu satu-satunya pemimpin sekarang ini yang mempunyai kewibawaan untuk menyatukan dan mengetuai pembangkang dengan ketiadaan Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang hari ini menjalani tahun kedua hukuman 5 tahun penjara kerana meliwat.
“Kita sudah ada pemimpin. Ia cuma tidak diperkatakan dan diisytihar. Tetapi Mahathir pemimpin umumnya dan saya gembira,” kata Zaid menurut laporan itu.
Pakatan pembangkang yang Zaid sebutkan itu dipercayai kerjasama antara Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
Pada Selasa, Zaid secara rasmi menyertai DAP. Beliau mengumumkan kemasukannya pada sidang media yang turut dihadiri Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Mahathir dan pemimpin PAN Dr Dzulkefly Ahmad dan Khalid Samad.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment