KURANGKAN KAKITANGAN KERAJAAN: SERANGAN DAP KEPADA EKONOMI MELAYU BERSELINDUNG SEBALIK KAJIAN

Dahulu lagi semenjak tertubuh nya negara Malaysia Tunku Abdul Rahmah sudah  berkata “biar orang melayu kuasai politik dan orang Cina kuasai perniagaan” maka dengan itu terlihat sejahtera lah negara. Tapi itu pandangan Tuanku , ia tidak semesti nya pandangan rakyat.

Namun, jika kedudukan itu yang diakur oleh semua pihak tidak mengapa juga, tetapi sebalik nya lain yang terjadi.

Yang sudah kaya kerana perniagaan dan ekonomi dan menguasai nya, juga mahu masuk kedalam politik dan menguasai nya.

Pendek kata, kedua dua nya mereka mahu.

Jika dahulu melalui kuasa politik orang melayu, kaum mereka juga yang untung dan kaya seperti di bukti kan oleh Tun Mahathir dengan orang sekeliling nya yang dapat habuan hampir semua bukan melayu kini mereka tidak mahu kedudukan begitu selama nya.

Mereka mahu kuasa penentu itu sendiri menjadi milik mereka. Maka pelbagai cara mereka lakukan.

Baru baru ini DAP telah mengeluarkan hasil kajian dari unit sampah nya berpusat di Penang menyatakan terdapat terlalu ramai kakitangan kerajaan berbanding negara lain.

Negara lain itu siapa? Komposisi kaum nya bagaimana? Thailand kah? Majoriti satu kaum, Singapura kah? Yang “tuan” pun kaum dia yang “hamba” kaum lain.

Jadi kajian itu walaupun berbentuk akademik , ia tidak harus di layan.

Unit kajian DAP itu jika mahu mengkaji boleh lah membuat kajian berkenaan perkara perkara ini terlebih dahulu , “pressing matters” ia itu –

1.Kemana menghilang 50,000 warga negara Cina semenjak memasuki negara ini?

2.Kenapa susah sangat mahu hapuskan kedai judi mesin dan rumah urut di negeri DAP ada saham memerintah seperti Selangor.

3.Kenapa liat hendak menyerah wang kutipan cukai kepada kerajaan dengan tertangkap nya ramai peniaga kaum “tertentu”?

4.Dari mana datang nya dana DAP dan penganjur BERSIH?

5.Kerja bahaya Polis dan tentera tidak di penuhi kaum lain.

Elok juga “subject” di atas ini di buat kajian oleh DAP, tapi lihat lah apa yang dikaji nya?

Berkenaan periuk nasi orang Melayu yang mereka buat kajian.

DAP membuat pandangan melalui kajian supaya apa yang mereka dapati ada lah hasil kajian ilmiah dan akademik, jadi tidak lah ia kelihatan seperti mahu menyerang punca pendapatan majoriti orang melayu.

Ini lah sebenar nya “pancing” yang diberi oleh kerajaan, mencipta pekerjaan, dan ia bukan “ikan”.

Sumber DAP mendapati kaum melayu terlalu ramai mendapat habuan dari wang rakyat melalui pekerjaan di jabatan kerajaan. Sumber mereka juga mendapati hanya lebih kurang 5%-10% sahaja kaum mereka bergaji dari kerajaan.

Maka ia harus di ganggu.

Bayangkan melayu mendapat “buying power” dari bekerja dengan kerajaan sejumlah hampir 1.6 juta orang.

1.6 juta orang ini (tolak sedikit bukan melayu) menentukan ekonomi melayu kerana peratus mendapat pendapatan dari perniagaan tidak ramai dan jika ada pun bukan sehebat perniagaan orang cina.

Maka jika kerajaan istihar bonus , maka jumlah wang besar lagi akan mengalir ke kantong melayu, dan jika sudah pencen mereka tetap menikmati wang rakyat yang masih bekerja.

Ini lah yang sebenar nya merisaukan DAP. Melayu dapat habuan wang kerajaan dengan bekerja sebagai kakitangan kerajaan.

Bagi si jahil dan bebal yang suka kepada soalan bodoh kemana pergi wang GST, maka si jahil dan bodoh ini boleh lah kira 1.6 juta mendapat gaji berbeza skala dari 1000+ kepada 5000+ dan kemudian mengira lain lain kos , rawatan , elaun, pencen dan kali kan dengan jumlah 1.6 dan berapa ratus ribu lagi yang pencen.

Itu belum di kira kos operating dan maintenance lain lagi.

Dari bajet 2017 yang di umum kan oleh DS Najib , Operating Cost expenditure sebanyak RM214 billion.

Ketika DS Najib umum pemberian RM 500 “special assistance”  kepada semua penjawat awam dan RM 250 lagi kepada setiap warga penerima pencen yang berjumlah hampir 500,000, ia sebenar nya mewakili puluhan billion masuk kedalam kantong warga Melayu.

Selain pemberian khas ini, warga pencen sudah pun menikmati penerimaan bulanan nya yang semakin tahun semakin melambung jumlah nya.

Boleh dikatakan di Malaysia , warga kerja mencari wang dan membayar cukai untuk menanggung warga sudah tidak bekerja.

Seorang pengkaji bukan melayu menyatakan setiap 100 population rakyat negara ini ada 5.1 kakitangan kerajaan, jika itu statistik nya , so what? Salah kah?

Semalam melihat kebakaran di sebuah hospital pun sudah terlihat betapa kakitangan kerajaan bersusah payah menguruskan pesakit dan selain itu Jabatan lain seperti bomba dan Polis semua terbabit sama.

Tidak dapat dibayangkan jika kakitangan ini di kurangkan.

Itu belum dikira jawatan “sabung nyawa” seperti Polis dan Tentera, dimana kaum tertentu enggan masuk campur kerja bodoh berkawat tengah panas dan disiplin 24 jam, kerana mereka sebuk dengan mengejar kekayaan dan ekonomi.

Mereka mahu cake pembahagian kekayaan di kongsi bersama tetapi ratio rakyat bekerja bersabung nyawa mengutip mayat busuk dan kerja bahaya di serah pada kaum lain sahaja.

Bayangkan jika mereka ini dikurangkan dan apabila terjadi sesuatu dan pihak ini tidak dapat bertindak pantas dan cekap kerana kekurangan kakitangan mereka pasti di libas lagi sebagai tidak efisien.

Pelik betul pembangkang ini, jika berlaku penculikan ada yang menghina dan memperli Polis tetapi dalam waktu sama mahu anggota Polis dan tentera di kurang kan.

Lama dahulu pun sudah terlihat kehendak DAP ini, mereka konsisten mereka tahu “pusat” lubuk kuasa membeli orang melayu ada pada pekerja kerajaan, maka itu lah yang mereka sasar.

DAP ada badan kajian , mereka dapat maklumat dari pelbagai sumber.

Buat masa ini jika ada kakitangan kerajaan atau pun  anggota RELA, JPAM atau Wataniah yang menyokong pembangkang atas sebab benci BN atau DS Najib, maka katakan sahaja kepada mereka memakan najis sendiri lebih elok, kerana dalam sulit DAP mensasarkan unit unit ini yang dikata nya membazir, tetapi demi undi melayu mereka sorok dahulu hasrat mereka.

Jika DAP nyatakan sekarang ini mereka juga mahu bubar kan agensi JPAM, RELA dan Wataniah, tentu sekali mereka akan kehilangan banyak undi orang Melayu, jadi buat masa ini mereka pendamkan dahulu hasrat ini dan hanya tumpu kepada menyebut kakitangan kerajaan sahaja.

DAP sangat konsisten , cara mereka sentiasa bertukar tetapi matlamat mereka tidak pernah bertukar.

DAP ada lah “enemy at the gate” dan sokong mereka adalah satu risiko , mereka baru perintah negeri sudah nampak kuku nya, tunggu sahaja lah mereka perintah negara melalui perkongsian kuasa dengan parti talibarut.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment