Islam utamakan muzakarah berbanding debat

Islam utamakan muzakarah berbanding debat: Harussani

KUALA LUMPUR: Islam lebih mengutamakan proses muzakarah atau perbincangan berbanding mujadalah atau berdebat dalam soal perpaduan ummah, kata Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria. Beliau berkata, Islam juga tidak menolak perdebatan untuk berhujah dan berdepan dengan individu atau kumpulan bukan Islam, khususnya dalam soal berkaitan akidah sepertimana ketika Nabi Musa berhadapan dengan Firaun. "Dalam Islam lebih baik muzakarah (dalam soal perpaduan Ummah). Lebih baik duduk semeja dan berunding daripada berdebat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau mengulas mengenai cabaran Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, untuk berdebat secara terbuka. Nik Abdul Aziz mencabar Najib berdebat secara terbuka berikutan tindakan Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadap beliau kerana menyamakan Umno dengan komunis dan ajaran sesat. Sebelum ini, cadangan muzakarah mengenai kerajaan perpaduan yang dicadangkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, ditolak pakatan pembangkang.
Nik Abdul Aziz yang menentang keras idea kerajaan perpaduan dilaporkan berkata debat itu boleh dianggap cara nabi, pada zaman Nabi Musa berdepan dengan Firaun. "Debat itu wajar kalau hendak hujah dengan bukan Islam contohnya tentang akidah tapi ini untuk mencari jalan kepada perpaduan (sesama Islam)... Jadi lebih baik utamakan muzakarah. "Kalau hendak bincang soal polisi bolehlah berdebat tapi ini untuk mencari jalan dalam soal perpaduan," kata Harussani. Ramai pihak termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, meminta Najib supaya tidak melayan cabaran berdebat dari Nik Aziz itu yang disifatkan sebagai membuang masa dan tidak mendatangkan faedah.
Bagi pensyarah media dan komunikasi Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, kedua-dua proses muzakarah dan perdebatan adalah penting untuk mencari titik pertemuan dalam sebarang perkara. "Ianya ibarat dua keretapi berhenti di stesen yang sama. Ia perlu dilihat sebagai proses bersekutu dan bukannya berseteru. "Tamadun juga dibina atas dua proses ini (perbincangan dan perdebatan). Malah di Parlimen juga berasaskan kepada dua proses ini yang saling melengkapi," katanya. Namun pensyarah media itu berkata proses itu hanya akan berjaya, jika kedua-dua pihak benar-benar ikhlas untuk mencari titik pertemuan dalam soal perpaduan itu. "Soalnya, sejauh mana pihak terbabit terutama Pas melihat kepada kepentingan perpaduan Melayu ini," katanya. - Bernama

Comments

Unknown said…
kita harapkan suatu hari nanti melayu akan bersatu

Popular posts from this blog

Gadis Melayu 15 Tahun Rela Jadi Hamba Seks Teman Lelaki Kerana Takut Video Sekss Tersebar...Berhati Hatilah Yang DiLuar Sana

RUPANYA RAMAI YANG SALAH MANDI WAJIB, INI CARA MANDI WAJIB YANG BETUL