SOKONGAN BN MENINGKAT, PPBM-AMANAH HADAPI SITUASI SUKAR, KATA KAJIAN

Firma penyelidikan media sosial, Politweet.org menggambarkan situasi sukar untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Parti Amanah Negara (Amanah) mendapat sokongan pengundi Melayu berdasarkan kepada jangkaan kerusi yang ditandingi kedua-dua parti ini dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14).

Sebaliknya firma tersebut mendakwa berlaku peningkatan sokongan terhadap Barisan Nasional (BN) berdasarkan pengamatan mereka di Twitter.

Berdasarkan penemuan dilakukan, Politweet berkata tidak banyak kerusi yang mampu dimenangi oleh PPBM dan Amanah dalam PRU 14 kerana sokongan yang belum mengukuh, selain peranan Pas yang dilihat lebih dominan.

“Dengan PAS memecahkan undi, tidak banyak kerusi akan dimenangi oleh PPBM dan Amanah,” kata firma tersebut.

Tambah firma berkenaan, wujud kecenderungan kalangan pengundi baru di Semenanjung yang menyaksikan 45 peratus pengundi bakal memihak kepada BN, 44 peratus terhadap pembangkang dan 11 peratus lagi terdiri daripada pengundi atas pagar berdasarkan kajian yang dilakukan pada suku pertama tahun 2017.

“Ini kerana kadar tinggi pengundi Melayu baru di kawasan yang menyaksikan sokongan kuat untuk BN pada PRU 13,” katanya.

Politweet turut mendakwa bahawa sokongan pengundi sedia ada meningkat 39 peratus berbanding 38 peratus pada suku pertama 2017, manakala sokongan untuk pembangkang kekal 44 peratus, tidak berubah dari PRU 13.

PPBM yang dikatakan sebagai pilihan alternatif kepada Umno akan bertanding di 52 kerusi parlimen di semenanjung Malaysia, manakala Amanah pula akan meletakkan calonnya di 27 kerusi parlimen di seluruh negara.

Comments

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Apa itu GST?? Apa pula SST?Mari Baca Dulu.....

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia