PKR SELANGOR PERLU NAMAKAN CALON PM ALTERNATIF JIKA MEREKA TIDAK SUKA SAYA – MAHATHIR

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Tun Mahathir Mohamad yang minggu lepas dicalonkan bakal ‘Perdana Menteri’ kini mula menunjukkan ‘kuasa diktatornya ‘ apabila mencabar kepimpinan PKR Selangor yang menolak keputusan melantik beliau sebagai ‘Perdana Menteri’ supaya memberikan calon alternatif.

Dr. Mahathir mahu mendengar sebab kenapa kepimpinan PKR Selangor menolak keputusan gabungan pembangkang mencalonkannya sebagai Perdana Menteri.

Dalam masa sama, Mahathir juga mahu pihak yang menolaknya memaklumkan calon gantian yang dilihat layak berbanding dirinya menerusi rundingan yang akan dibuat.

“Ini kita nak tanya, kita nak tahu. Kita bukan nak tolak siapa. Tentu ada orang setuju tak setuju. Kita runding tengok siapa calon ganti,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusi Mesyuarat Presiden Pakatan Harapan di ibu pejabat PPBM, semalam.

Dalam sidang yang sama, Mahathir menyifatkan isu itu sebagai masalah dalaman PH yang tidak perlu diketahui oleh media.

“Ini semua perkara dalaman tak payahlah press (media) nak tahu,” tambahnya seperti yang dilaporkan oleh MalaysiaGazette.

Pakatan Harapan bersetuju mencalon Mahathir yang juga Pengerusi gabungan pembangkang itu sebagai Perdana Menteri sementara Presiden PKR, Datuk Seri Dr WanAzizahWan Ismail selaku timbalan Perdana Menteri sementara.

Antara yang mempertikaikan pemilihan Dr. Mahathir ialah Ketua Wanita Pakatan Harapan yang juga ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin.

Zuraidah yang juga Ahli Parlimen Ampang mencadangkan bekas Perdana Menteri itu sesuai diberikan jawatan Menteri Kanan atas alasan Dr. Mahathir adalah negarawan yang pernah menjadi perdana menteri selama 22 tahun.

Selain itu beberapa pemmipin DAP juga menyarakan tidak bersetuju Pakatan Harapan melantik Dr. Mahathir kerana masih ‘berdendam’ dengan bekas perdana menterti itu yang menyumbat mereka dan keluarga mereka ke kem tahanan Kamunting di bawah kesalah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kemudainnya dimansuhkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Beberapa pemimpin PKR Selangor mencadangkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali untuk jawatan keranabeliau lebih muda, tetapi tiada cadangan dibuat kepada majlis pimpinan tertinggi Pakatan Harapan pada konvensyren pekatan itu minggu lepas. – Kedahnews.com

Comments

Popular posts from this blog

'Saya Tak Boleh Hidup di Malaysia Jika Hudud Dilaksanakan' - Marina Mahathir

Apa itu GST?? Apa pula SST?Mari Baca Dulu.....

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia