PKR, DAP BOLOT 15 KERUSI DUN SELANGOR, PAN HANYA DAPAT DUA?

Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang memimpin Selangor bersama DAP dan PAS di Selangor dikatakan ‘selesai’ mengagihkan kerusi Dewan Undangan Negeri dengan PPBM dan PAN untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU-14).

Ahli seumur hidup PKR yang dipecat, Badrul Hisham Shaharin mendakwa Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali sudah pun memuktamadkan pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi

Menurut Badrul atau Chegubard itu, PKR dan DAP masing-masing membolot 15 kerusi dan bakinya dibahagikan kepada tiga parti lain antaranya Parti Amanah Negara (PAN), PAS dan PPBM.

Namun yang menarik perhatian adalah jumlah kerusi yang diperuntukkan Azmin kepada PPBM adalah melebihi kerusi PAN, iaitu sebanyak 11 kerusi manakala PAN hanya diberikan dua kerusi DUN.

Agihannya adalah seperti berikut: PKR (15), DAP (15), PAN (2), PPBM (11) dan PAS (13).

Tindakan itu mencerminkan kepimpinan Azmin tidak pasti akan kemenangan PAN sekiranya diberikan lebih daripada dua kerusi.

“Dengarnya (Datuk Seri) Azmin sudah muktamadkan agihan kerusi di Selangor, bukan kata PH parti dia sendiri pun dia langgar putuskan bincang sama kartel je…

“Tahniah Amanah (PAN) dapat 2 kerusi SAHAJA…,” tulis Chegubard dalam Facebook beliau semalam.

PAS yang mengangkat Azmin selaku Menteri Besar pula hanya diberikan 13 kerusi sama seperti yang dimiliki parti pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di negeri itu.

Kerajaan negeri pimpinan Azmin memerlukan sebanyak 29 daripada 56 kerusi DUN Selangor untuk mengekalkan pemerintahan.

Barisan Nasional (BN) sedang menggiatkan usaha merampas semula Selangor yang gagal dipertahankan sejak PRU 2008.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamdi semasa merasmikan persidangan UMNO bahagian di negeri itu Sabtu lepas berkata, BN tidak mahu berlaku ‘talak tiga’ (tiga kali kalah) dan jika PRU14 juga gagal, BN sukar untuk menawan semula Selangor. – Kedahnews.com
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment