Halimah mahu jadi presiden wanita Melayu pertama Singapura...

Speaker Parlimen Singapura Halimah Yacob mengesahkan bahawa beliau berhasrat untuk bertanding dalam pilihan raya Presiden akan datang, yang dikhaskan untuk calon Melayu, Channel NewsAsia melaporkan.

“Saya sedar bahawa kedudukan presiden yang dipilih mempunyai kapasiti besar untuk berbuat baik untuk semua rakyat Singapura dan Singapura,” beliau dilaporkan berkata pada majlis makan malam Hari Kebangsaan yang diadakan di Marsiling Mega Sports Park di sini.

“Oleh itu, saya ingin memaklukan kepada anda bahawa saya akan bertanding dalam pilihan raya Presiden,” kata ahli Parlimen kawasan Marsiling-Yew Tee itu.

Halimah, 62, juga berkata beliau akan meletakan jawatan sebagai Speaker Parlimen dan ahli Parlimen hari ini.

Pilihan raya presiden Singapura akan diadakan pada September.

Setakat ini, terdapat 2 calon lain yang tampil iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Second Chance Properties Mohamed Salleh Marican, dan pengerusi Bourbon Offshore Asia Farid Khan Kaim Khan.

Permohonan bagi sijil pilihan raya presiden 2017 dibuka pada 1 Jun dan ditutup 5 hari selepas writ pilihan raya dikeluarkan bulan ini.

Penyandang presiden akan melengkapkan tempoh perkhidmatannya pada 31 Ogos.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment