DAP KESAL KERAJAAN DIPENGARUHI PRESIDEN PAS...APA YANG APEK MEREPEK NI

DAP mendakwa tindakan kerajaan mengharamkan buku Kumpulan G25 bertajuk ‘Breaking the Silence: Voices of Moderation-Islam in a Constitutional Democracy’ sebagai mengarut dan tidak logik.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang mendakwa pengharaman buku itu menunjukkan pengaruh-pengaruh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang keatas kerajaan berhubung agama Islam di Malaysia.

“Buku ini dihasilkan oleh 25 bekas pegawai kanan kerajaan berketurunan Melayu dan Muslim yang mahukan dialog rasional mengenai kedudukan Islam dalam demokrasi perlembagaan.

“Mereka sangat terganggu terhadap perkembangan berkaitan hubungan kaum, Islam dan tingkah laku ekstrem di Malaysia,” dakwanya dalam satu kenyataan semalam.

Buku Kumpulan G25 yang dilancarkan pada 2015 diharamkan kerajaan ia menyentuh tentang kedudukan Islam dalam Perlembagaan Negara.

Buku itu memuatkan pandangan tokoh sekular, liberal dan pluralis agama termasuk dalam kalangan pegawai kanan kerajaan zaman lampau yang telah bersara.

Jurucakap Kumpulan G25, Noor Farida Ariffin dilaporkan tidak berpuas hati dengan pengharaman itu dan tidak akan berdiam diri.

Beliau sebelum ini pernah dikritik kerana mahu undang-undang khalwat dimansuhkan atas alasan ia adalah dosa peribadi.

Disamping itu Kumpulan G25 juga pernah mencadangkan supaya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dimansuhkan. –Kedahnews.com
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment