Baru Seminggu Operasi, Sudah Ada Yang Rosak...Itulah Dikatakan Mentaliti Pemikiran Class Ke 3 atau Kianat

PETALING JAYA: Baru seminggu beroperasi sepenuhnya, namun sudah ada cerita yang tidak enak tentang MRT jajaran Sungai Buloh-Kajang (SBK).

Pemilik projek mega tersebut terpaksa mengeluarkan ribuan ringgit untuk membaiki kerosakan yang disebabkan oleh perbuatan vandalisme.

Pengguna yang tidak bertanggungjawab turut membuang sampah termasuk puntung rokok dan memecahkan lampu di kawasan stesen MRT sekaligus mencalarkan imej projek pengangkutan awam yang bernilai RM21 bilion itu.

Kesan calar ditemukan dibeberapa tempat duduk di sekurang-kurangnya empat stesen bawah tanah iaitu Muzium Negara, Pasar Seni, Merdeka dan Bukit Bintang.

Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Komunikasi Strategik dan Hal Ehwal Pihak Berkepentingan Mass Rapid Transit Corporation Sdn. Bhd. (MRT Corp), Datuk Najmuddin Abdullah
MRT Corp merupakan pemaju dan pemilik projek tersebut, manakala Rapid Rail Sdn. Bhd. pula adalah operator jajaran itu.

Tambah Najmuddin, pemeriksaan yang lebih teliti mendapati kesan vandalism pada bangku-bangku tersebut bukanlah disebabkan oleh beg atau objek lain.

Beliau berpandangan bahawa rekaan bangku yang dipilih merupakan rekaan terpilih menerusi pertandingan yang dianjurkan dalam kalangan pelajar dan begitu menyerlah sekaligus menarik minat pengguna tidak bertanggungjawab untuk merosakkannya.

Bagaimanapun, kejadian itu tidak berlaku pada rekaan bangku yang biasa yang diletakkan di stesen atas tanah.

"Apabila berdepan dengan masalah berkaitan MRT, salah satu masalah utama yang perlu dihadapi adalah vandalisme dan ia semakin menjadi-jadi.
"Kami terpaksa mengalihkan bangku itu dan membaikinya. Setakat ini, MRT Corp sudah membelanjakan sebanyak RM10,000 untuk tujuan itu," katanya.

Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment