PENGARUHI UMAT ISLAM SERTAI KRISTIAN, DAP “PERKUDA” SAMAD PERTAHAN BUKU HANNAH YEOH

Tindakan DAP ‘memperkudakan’ Sasterawan Negara Datuk A Samad Said (Pak Samad) untuk mempertahankan Speaker DUN Selangor, Hannah Yeoh yang menulis buku “Becoming Hannah” sebenarnya tidak memberi apa-apa kesan negatif ke atas Dr. Kamarul Zaman Yusoff .

Sebaliknya, kata Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia Universiti Utara Malaysia (UUM) itu, kenyataan dan jawapan yang diberikan oleh Pak Samad yang mengaku dirinya ‘hamba DAP’ itu telah memperkukuhkan dakwaannya (Dr. Kamarul) terhadap Hannah Yeoh.

Berikut adalah catatan terbaharu Dr. Kamarul Zaman:

Ramai yang mengetahui bahawa pihak polis sedang menjalankan siasatan di atas laporan polis yang dibuat oleh Hannah Yeoh terhadap saya pada 15 Mei dan laporan polis yang dibuat oleh saya terhadap Hannah Yeoh pada 17 Mei.

Asas laporan polis Hannah Yeoh bahawa kandungan kenyataan di Facebook saya pada 10 Mei bertajuk “Hannah Yeoh Contoh Hipokrasi Terbesar DAP” yang menyatakan bahawa DAP giat mencampurkan urusan politik dengan urusan agama, terutamanya agama Kristian, merupakan satu tuduhan yang tidak benar.

Sementara asas laporan polis saya pula buku, “Becoming Hannah” yang dijual di rak terbuka gedung buku merupakan satu cubaan untuk memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang bukan beragama Kristian, termasuk yang beragama Islam, supaya menjadi penganut atau anggota agama Kristian atau supaya cenderung kepada agama Kristian kerana buku ini mengandungi catatan mengenai kelebihan dan kehebatan ajaran Kristian yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Laporan polis saya juga memberikan bukti ke atas kenyataan Facebook saya bahawa “tatkala DAP melaung-laungkan supaya urusan politik dipisahkan daripada urusan agama, pemimpin DAP sendiri sebenarnya sangat giat mencampurkan urusan politik dengan urusan agama”.

Antara bukti yang saya berikan ialah pengakuan Hannah Yeoh sendiri bahawa beliau menggunakan jawatan politik beliau untuk berdiayah di gereja-gereja, kepada pemimpin-pemimpin dunia dan kepada orang-orang muda; seruan beliau agar penganut Kristian membina semula Malaysia kerana Tuhan mahu menuntut semula politik dan perkhidmatan awam di Malaysia; serta pengakuan beliau bahawa beliau bercita-cita untuk membawa kepercayaan dan perkhidmatan Kristian kepada dunia awam.

Di saat pihak polis sedang giat menjalankan siasatan ke atas laporan polis DAP sendiri nampaknya terus-terusan menyindir, mencabar dan membuat provokasi ke atas laporan polis saya dan siasatan pihak polis ke atasnya.

Menjelang saat umat Islam mahu berbuka puasa pada hari pertama mereka berpuasa, iaitu pada 27 Mei, DAP menganjurkan “Bicara Buku Becoming Hannah” oleh Pak Samad di Galeri Sejarah KKB, Kuala Kubu Bharu, Selangor.

Berdasarkan gambar-gambar yang ditunjukkan, didapati “Bicara Buku Becoming Hannah” ini dihadiri oleh sebahagian umat Islam yang turut membeli buku itu dari Hannah Yeoh yang kelihatan turut menurunkan tandatangan ke atas buku itu.

Seperti diketahui, penyertaan Pak Samad ke dalam DAP diumumkan sendiri oleh Ketua Pembangkang DAP, Lim Kit Siang, di Gua Musang pada 13 Jun 2015.

Sehari selepas penyertaan beliau ke dalam DAP, portal berita The Malaysian Insider terus sahaja mengeluarkan kenyataan Datuk Samad Said bahawa “saya bersedia jadi hamba bukan jadi pemimpin” dan “terpulang kepada parti sebab saya jadi hamba kepada parti”.

Bukan sekali, tetapi dua kali, Datuk Samad Said menyebut mengenai kesediaan beliau untuk menjadi hamba kepada DAP.

Walaupun sebelum ini kelibat Pak Samad sering kelihatan di dalam aktiviti-aktiviti DAP, khususnya yang memerlukan DAP “membuat kontak dengan masyarakat Melayu”, penglibatan beliau di dalam “Bicara Buku Becoming Hannah”, bersama-sama Kit Siang, yang kemudiannya menemani Pak Samad berbuka puasa di Kuala Kubu Bharu pada 27 Mei, paling memahamkan saya mengenai keseriusan hasrat beliau untuk menjadi hamba kepada DAP ini.

Jika dilihat kepada tiga kenyataan Pak Samad yang termuat di dalam Facebook beliau dan disiarkan oleh portal berita The Malaysian Insight, maka terbukti bahawa beliau sendiri tidak mampu untuk menafikan kebenaran dakwaan saya terhadap kandungan buku Hannah Yeoh ini.

Apa yang sebaliknya beliau mampu buat hanyalah mempersoalkan tindakan saya menumpukan perhatian hanya kepada bahagian yang saya mahu sahaja.

Lebih jauh lagi, saya sendiri tidak pernah menggelarkan Hannah Yeoh sebagai “mubaligh Kristian yang sangat padu dan cekal”, tetapi Pak Samad mengesahkannya!

Lalu timbul pertanyaan, apakah sokongan Pak Samad kepada Hannah Yeoh ini adalah sokongan yang akan membawa rebah kepada DAP dan Hannah Yeoh?

Sementara itu Pak Samad memberikan jawapan seperti bersajak untuk terus mempertahankan Hannah Yeoh dan bukunya. Antara petikan kata Pak Samad:

Yang disorot hanya bahagian terkhusus kerana kebetulan Hannah seorang mubaligh Kristian yang sangat padu dan cekal dan kini dalam dunia siasah tanah air.
Yang dinampak—atau diserang—tampaknya sengaja tertumpu kepada pergerakan agamanya untuk sesuai mendakwa DAP mempunyai hasrat, kononnya, berazam mengkafirkan Melayu.
Pendeknya, yang dinampak atau sengaja ingin dinampakkan, ialah hajat siasah Hannah Yeoh, lebih-lebih lagi DAP, untuk mengembangkan agama Kristian.
Pengkritiknya ingin mengisi hajat, bukan mewaraskan siasah. Barangkali itulah sebabnya buku yang damai empat tahun dulu kini sengaja disemarakkan kerana hajat kelompok tertentu -Kedahnews.com
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment