Orang #Felda Masih #Ingat Sengsara #Hidup Dibawah #Mahathir

Cakap-cakap konon masyarakat Felda akan menolak kerajaan BN berikutan kemelut yang berlaku antara Isa Samad dan Zakaria Arshad dalam #FGV, tidak lebih dari cakap politik semata-mata.

Memang di kalangan #peneroka Felda bukan semua menyokong kerajaan tapi Pakatan bukanlah pengganti terbaik kepada BN dalam hal menjaga kebajikan peneroka Felda. Felda ni kita kena ingat, ia berkaitan dengan orang Melayu dan tanah, apa kelebihan Pakatan dalam dua isu itu?

Lagipun dengan Mahathir sedang menawarkan diri untuk menjadi Perdana Menteri semula, ingat orang Felda nak sokong Pakatan ke? Orang Felda belum lupa lagi kesengsaraan mereka semasa Mahathir jadi Perdana Menteri dulu terutama bila harga getah jatuh ke paras 50 sen sekilo hujung 90-an dulu.

Ingat orang lupa ke? Memanglah turun naik harga getah bukan di tangan Mahathir tapi apa yang kerajaan Mahathir lakukan untuk meringan beban peneroka waktu itu? Takde apa, sehingga ramai peneroka terpaksa membuat lebih dari 2 kerja untuk menampung kehidupan waktu itu.

Berbeza dengan kerajaan hari ini.

Jika berlaku penurunan harga getah (sekalipun tak seteruk zaman Mahathir) kerajaan melakukan banyak untuk membantu peneroka menghadapi keadaan tersebut. Ada bantuan bulanan, insentif bayaran balik ditangguhkan dan sebagainya.

Kerajaan Malaysia hari ini juga menjadi yang pertama di dunia menggunakan getah sekerap dalam proses pembuatan jalan!! Semua ini akan memastikan kelancaran permintaan untuk getah dan seterus memastikan kelangsungan hidup dan kebajikan mereka terus terpelihara.

Yang Pakatan pulak buat apa untuk peneroka Felda? Hasut suruh saman kerajaan dan Felda tapi bila kalah, peneroka dibiarkan menanggung kos guaman dan terpaksa pulak membayar semula kepada Felda kerana kalah kes. 
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment