GUAN ENG TEKAN ‘BUTANG PANIK’?

MANA satu yang betul ini Lim Guan Eng? Semalam, kamu sebut angka RM657.6 juta sebagai hasil premium yang diperoleh kerajaan DAP Pulau Pinang daripada penjualan tanah di negeri itu dari 2008 hingga 2015.

Tetapi beberapa hari lalu, Ketua Menteri itu menyatakan pula hasil kerajaan DAP Pulau Pinang daripada jualan tanah hanya RM1.1 bilion sejak 2008 negeri itu diambil alih DAP.

Mengapa angka dan kenyataan yang diberi oleh Guan Eng berubah-ubah?

Nampak panik semacam sahaja untuk menjawab saranan seorang pemimpin UMNO di negeri itu supaya Guan Eng menggunakan dana daripada “RM12.5 bilion” hasil jualan tanah untuk membiaya projek prasarana daripada meminjam wang dari China.

Pulau Pinang baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk menerima kemudahan pinjaman yang ditawarkan sebuah bank milik kerajaan China untuk membiaya projek prasarana di negeri itu.

Mengapa sikap hipokrit ini sering didendangkan dengan sering bercakap tidak serupa bikin – hanya untuk menyedapkan telinga rakyat sahaja?

Kerajaan DAP Pulau Pinang sebelum ini pun pernah menegaskan bahawa proses tender terbuka merupakan satu langkah untuk membasmi korupsi didalam kerajaan dan memastikan kerajaan mempunyai integriti yang tinggi. Namun kini hanya tinggal kata-kata kosong apabila mereka lakukan sebaliknya.

Ini dapat dilihat apabila kerajaan DAP Pulau Pinang baru-baru ini mengesahkan apa yang didakwa oleh beberapa NGO mengenai tanah negeri Peel Avenue.

Guan Eng mengakui tidak ada tender terbuka mahupun sebarang tender dan projek ini telah diluluskan tanpa rundingan awam terlebih dahulu – yang kedua-duanya DAP telah berjanji bahawa mereka akan sentiasa lakukan bagi setiap projek mereka.

Alasan paling mudah apabila mengakui tanah dimiliki kerajaan negeri dijual tanpa sebarang tender terbuka malah dilakukan secara senyap.

Tetapi di mana ketelusan Kerajaan DAP Pulau Pinang? Jual tanah rakyat secara “Direct Nego”, mana ketelusan Lim Guan Eng?

Akibat direct negotiation ini, kerajaan negeri telah kehilangan peluang untuk mendapatkan keuntungan yang lebih tinggi jika proses penjualan ini diadakan melalui satu tender terbuka. Persoalannya sekarang, mengapa proses ini dilakukan secara direct negotiation dan buka secara tender terbuka?”

Inilah bahananya bila bercakap tidak serupa bikin.

Rakyat sudah mula hilang keyakinan dengan kerajaan negeri Pulau Pinang.

“Ini juga susulan penjualan tanah-tanah negeri kepada pemaju hartanah dan Taikoon, penutupan kilang-kilang serta syarikat multinasional yang berpindah ke negeri dan negara lain yang mempunyai polisi kewangan yang lebih telus.

Adakah ini masa yang tepat untuk rakyat Pulau Pinang bersatu menyingkirkan Guan Eng sebagai pemegang kuasa kerajaan negeri?
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment