Sokong Sangat !!!!! Dakwaan hakim Mahkamah Syariah rasuah: PPMM gesa polis siasat laporan terhadap Rafizi

Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) menggesa polis supaya bertindak terhadap laporan polis dibuat Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan, Datuk Mahammad Ibrahim mengenai dakwaan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yang menuduh hakim-hakim Mahkamah Syariah terlibat rasuah.

Naib presidennya, Azril Mohd Amin, berkata polis wajar menyiasat seadilnya laporan yang dibuat kerana jika tuduhan itu tidak benar ianya ada satu fitnah terhadap institusi berkenaan.

"Bagi saya kalau komen Rafizi itu menuduh dia kata hakim-hakim mahkamah syariah terlibat dengan rasuah. Itu satu benda yang tidak patutlah. Itu satu perkara yang dianggap sebagai penghinaan kepada mahkamah syariah.

"Jadi kalau sudah buat laporan polis itu maknanya polis perlu siasat. Gesa untuk polis siasatlah perkara itu," katanya kepada Antarapos hari ini.

Mahammad yang membuat laporan polis itu awal hari ini, berkata ia berdasarkan kenyataan Rafizi di Dewan Rakyat pada 10 April lalu yang menyatakan rasuah di kalangan hakim Mahkamah Syariah lebih tinggi berbanding mahkamah sivil.

Rafizi berkata demikian ketika mengulas usul Rang Undang-Undang Pindaan Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 355  atau RUU 355 yang dibentangkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau menyoal mengapa RUU 355 itu tidak menyentuh mengenai kenaikan gaji hakim mahkamah Syariah.

Katanya, perkara itu boleh mengundang risiko rasuah atau penyalahgunaan kuasa oleh hakim-hakim.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment