SELAIN MENIPU, TOKONG PENANG JUGA TERBUKTI CEKAP HABISKAN DUIT RAKYAT

Nampaknya selagi parti rasis dan cauvinis DAP diberi peluang mentadbir negeri Pulau Pinang, semakin banyak perubahan yang akan berlaku. Bukan perubahan yang memberi manfaat, sebaliknya perubahan yang akan buat rakyat menderita.

Ini dapat dilihat apabila selama dua penggal rakyat di Pulau Pinang diasak dengan pelbagai kenaikan cukai. Selain menipu, Kerajaan DAP Pulau Pinang juga terbukti cekap menghabiskan duit rakyat.

Ini boleh dilihat menerusi kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti (Tenaga, Air, Telekom), Pengangkutan (Udara, Laut, Kereta Api) Lim Hock Seng, yang menjelaskan mengenai status pembinaan tiga lebuh raya dan terowong dasar laut yang dirancang oleh kerajaan negeri.

Lim berkata, setakat ini jumlah bayaran untuk projek jalan utama dan terowong di Pulau Pinang adalah RM219,987,410 di mana RM208,755,080 telah dibayar kepada Consortium Zenith Construction Sdn Bhd sebagai kontraktor projek dan RM11,232,330 kepada HSS Integrated Sdn Bhd sebagai perunding teknikal projek bebas yang dilantik oleh kerajaan.

Justeru, ini bermakna Kerajaan DAP Pulau Pinang telah membayar sepenuhnya laporan kajian kebolehlaksanaan dan reka bentuk terperinci untuk komponen tiga jalan utama projek meragukan bernilai RM6.34 bilion – sebahagian daripada laporan berkos RM305 juta, yang telah mungkin meningkat harga juga jika anda mengambil kira bahawa terdapat pihak lain yang perlu dibayar apabila melakukan laporan.

“Kerajaan negeri Pulau Pinang adalah sangat cekap dalam membuat pembayaran untuk laporan. Syabas! Perlu cepatlah!

“RM220 juta adalah bersamaan hampir keseluruhan kutipan cukai taksiran bagi seluruh Pulau Pinang selama setahun.

“Ia juga lebih daripada dua kali ganda dana RM100 juta yang DAP kata mereka telah belanjakan untuk projek-projek tebatan banjir di Pulau Pinang sejak tahun 2008. Patutlah banjir sangat teruk sekarang. Padan muka orang Pulau Pinang!

“Jadi, orang Pulau Pinang telah membayar sepenuhnya kos kira-kira RM10.5 juta setiap km bagi laporan untuk gabungan 20km jalan raya. Ini walaupun tiada seinci jalan pun telah mula dibina,” kata penganalisis politik Lim Sian See. 
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment