PKR, Pembangkang bingung tanpa Anwar hadapi PRU-14?Kata Hebat Dengan Adanya MADEY Tu?

Paluan berundur sudah dibunyikan. PKR membuat keputusan, semua lantikan politik PKR di dalam kerajaan Kelantan diminta melepaskan jawatan terbabit serta merta, kata Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Adalah nyata bahawa PKR tidak mahu berunding apatah lagi memujuk PAS supaya bekerjasama menghadapi pilihanraya umum (PRU ke-14). Malah arahan presidennya itu adalah tanda mulanya PKR “menekan dan menentang” PAS secara terbuka.

“PKR akan segera mengatur langkah bersama Pakatan Harapan dan sekutu lainnya yang mendokong agenda reformasi untuk menghadapi pilihanraya umum ke-14,” katanya.

Percaturan menarik keluar ahli PKR dalam kerajaan Kelantan adalah isyarat jelas bahawa PKR mahu PAS mengambil langkah sama – meninggalkan semua lantikan politik PAS di Selangor kerana tahaluf siyasi PAS-PKR sudah mati.

Setakat ini PAS masih berpaut pada hujah bahawa ia menanti perkenan Sultan Selangor untuk Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali mempersembahkan senarai exco baru dan dan ketika itu baru semua wakil PAS mengosongkan kerusi dalam kerajaan negeri.

Di segi percaturan untung rugi, tentu PAS akan terasa kehilangan kedudukan tiga exco, wakil dalam syarikat berkenaan kerajaan negeri (GLC), Jawatankuasa-jawatankuasa tindakan Kerajaan, Majlis-majlis Kerajaan Tempatan hingga Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Di Kelantan PKR cuma ada satu kerusi Dewan Undangan Negeri dan wakil-wakil kerajaan tempatannya boleh dihitung dengan jari. Kehilangan jawatan berkenaan tentu tidak meninggalkan kesan besar pada PKR.

Nasib Selangor di tangan Azmin

Namun mesej lebih besar ialah soal maruah. PKR sanggup tinggalkan kerajaan negeri Kelantan, adakah PAS ada maruah untuk mengambil yang sama?

Bagaimanapun pimpinan PKR yang bermesyuarat malam Rabu lalu nampaknya seolah-olah “tidak tergamak atau mungkin tidak berani” membuat keputusan bagi pihak Timbalan Presiden yang juga Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali.

Mereka sanggup menunggu sehingga beliau pulang dari tugas di luar negara untuk memuktamadkan keputusan memecat lantikan politik semua ahli PAS dalam kerajaan negeri.

Kini terpulanglah kepada jurus silat Azmin pula untuk menentukan nasib PAS dalam kerajaan Selangor. Bagi pimpinan PKR ia menerima hakikat PAS bukan lagi sahabat politik. Biarlah Azmin sendiri mengemudi kerajaan Selangor bersama PAS atau tidak!

Cuma ada pandangan sinis menyimpulkan bahawa pimpinan PKR memilih jalan “pukul anak sindir menantu” di Kelantan tapi tidak berani menyinggung pengaruh Azmin yang semakin meluas dalam PKR.

Justeru, biarlah Azmin membuat keputusan yang kurang popular “menyingkirkan” PAS dari kerajaan Selangor. Jika Azmin melakukannya dengan ‘cekap dan berkesan’, biarlah beliau memungut dividen politik daripadanya.

Jika sebaliknya memecat PAS dari kerajaan Selangor menimbulkan masalah baru, biarlah Azmin juga yang menanggung risikonya. Ramai yang mahu pengaruh Azmin ‘tercemar’ kerana kini kedudukannya dalam parti nampaknya semakin kukuh. 
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment