Pakatan Harapan mahu jumpa pengerusi SPR...Dah Dekat PRU Akan Banyak Lagi Muncul Buat Tuduhan

Orang BODOH Saja percaya dengan Mainan Geng PH ini untuk kelirukan minda rakyat Malaysia ini.Ada saja...bila menang diammmm...membisu...Ptuihhhh.P.pinang, Selangor dan kelantan tiga negeri ini Spr tidak berlaku adil hahaha bodoh punya OLANG jenis laknatullah. Kalau pembakang menang Spr adil bila kalah X adil. Apa punya peliwat, munafik, kafir harbi.

Pakatan Harapan mendakwa proses pilihan raya demokratik di negara ini yang tidak mencerminkan kebebasan dan keadilan.

Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa berkata, parti-parti politik yang merupakan pelanggan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih dinafikan pertemuan dengan pengerusinya, Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah.

Menurutnya, malah usaha Pakatan Harapan untuk menghubunginya secara bertulis tidak dilayan.

"Pengerusi SPR terkini telah menampilkan tingkah laku yang amat tidak profesional dalam sejarah SPR yang secara tidak langsung telah merendahkan taraf badan itu daripada sebuah suruhanjaya yang sepatutnya bebas dan adil.

"Pelanggaran hak asasi dan kebebasan berorganisasi di negara ini yang menjadi tonggak utama proses demokrasi oleh institusi penjaga demokrasi seperti SPR adalah perbuatan terkutuk dan memalukan negara," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Turut hadir dalam sidang media ini adalah bekas Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Rahman, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad dan Ahli Parlimen Seputeh Teresa.

Tambahnya, kami sedar tekanan parti pemerintah terhadap SPR untuk memastikan BN dipilih semula dalam PRU14.

Katanya, tetapi sebagai badan yang diberikan tanggungjawab khusus dalam proses pilihan raya demokratik tidak harus menjadi 'kuda' BN.

Jadi, Pakatan Harapan memohon agar perjumpaan secara teratur dengan pengerusi SPR ini dapat dibuat bagi membincangkan pelbagai perkara mengenai pilihan raya. Antara tujuan pertemuan adalah membincangkan ketidaktelusan Daftar Pemilih iaitu dokumen terpenting dalam pilihan raya.

Sementara itu, Abdul Rashid berkata, salah satu perkara penting dalam proses pilihan raya adalah berdialog dan berjumpa dengan pihak SPR.

"Kalau nak jumpa badan (SPR) ini pun tidak boleh, pilihan raya yang dipanggil demokrasi ini tidak bermakna. Ini adalah perkara yang serius.

"Apa pun kalau ada pilihan raya penting ialah ketentuan rakyat bukan badan yang jalankan pilihan raya tentukan siapa menang siapa kalah. Pilihan raya biarlah ada keterbukaan supaya rakyat dapat buat pilihan.

"Semua rakyat selesa nak pergi mengundi dan tiada orang yang di 'francaiskan'. Maksudnya nama pengundi yang sepatutnya ada tapi   dibuang dan kalau ini berlaku, ia adalah satu perlanggaran hak asasi yang teruk," katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment