MAAF YA, PKR TIDAK AKAN SERAH KERUSI MENANG KEPADA KOMPONEN...30 KERUSI MP TU HABIS PPBM DAN PAN...?

Padan muka...kita tunggu dan lihat akan timbul perbalahan akan berlaku nanti...masing masing berebut nak calun MP...

Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak akan menyerahkan kerusi yang dimenanginya kepada rakan pembangkang lain.

Setiausaha Agungnya, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menegaskan ia merupakan amanat daripada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai panduan kepada parti itu untuk berunding mengenai pengagihan kerusi PRU akan datang.

Katanya, ia termasuklah kerusi-kerusi yang hampir menang atau kalah tipis, juga tidak akan diserahkan kepada sesiapa.

“Anwar berpesan kepada parti, 30 kerusi Parlimen yang PKR sudah menang tidak boleh diserahkan langsung kepada sesiapa.

“Selain itu, kerusi yang PKR hampir menang atau kalah tipis juga tidak boleh bagi kepada sesiapa. Ini akan menjadi amanah kepada pimpinan bila masuk ke peringkat rundingan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi penggulungan Kongres Nasional Keadilan Ke-14 di sini hari ini.

Pada masa sama, Saifuddin turut mencadangkan supaya semua calon parti yang terpilih mewakili parti dalam PRU supaya sanggup mengisytiharkan harta masing-masing.

“Saya kalau terpilih menjadi calon, bersedia untuk mengisytiharkan pendapatan saya. Pencen wakil rakyat, pencen ahli parlimen dan elaun dari kerajaan Pulau Pinang. Berapa simpanan tunai, berapa kereta saya ada. Saya bersedia.

“(Ia) supaya calon yang PKR tawarkan bukan sahaja bersih, tetapi kelihatan bersih. ‘Lebih putih dari warna putih’. Lebih tinggi moral dan wibawanya, lebih kuat keyakinan dan kepercayaan rakyat untuk beri sokongan kepada kita,” katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment