Anwar mula serang PAS - Nasrudin...Beginilah Jika Tidak Menyokong Perjuangan PH Lagi

Selepas hubungan politik PAS dengan PKR terbatal... Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan memberi amaran mengenai kenyataan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mula menyerang parti itu.

Ahli Parlimen Temerloh itu berkata, kenyataan yang dibacakan sendiri oleh anak beliau, Nurul Izzah pada Kongres PKR baru-baru ini adalah tidak benar dan jauh dari realiti.

Menurutnya, dalam isu GST, PAS adalah parti yang konsisten menolak pelaksanaannya.

Malah, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pernah mengeluarkan sebuah artikel menjelaskan konsistensi pendirian PAS terhadap GST yang bertajuk 'Mengapa PAS menentang GST?' pada 9 Januari 2014.

"Sebaliknya, persoalan yang sama sepatutnya diajukan kepada beliau (Anwar) dan PKR, adakah benar mereka menolak secara total perlaksanaan GST? Bagaimana pula dengan kenyataan beliau sendiri yang jelas menyokong dan menyebelahi GST meskipun meletakkan pelbagai syarat dalam perlaksanaannya.

"Begitu juga kenyataan Nurul Izzah dalam blog beliau pada 29 April 2017 yang menyatakan Pakatan Harapan kekal konsisten dengan pendapat kami bahawa GST tidak sepatutnya dilaksanakan secara terburu-buru," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, meletakkan syarat sebelum melaksanakannya bermakna seseorang itu tidak menolak perkara tersebut.

Tambahnya, malah, pada Oktober 1992, sewaktu membentang bajet 1993, Anwar turut menegaskan GST perlu dilaksanakan dalam kondisi yang transparent dan efisyen.

"Selain itu, Anwar  turut menyatakan bahawa PAS tidak membantah kenaikan harga minyak dan gula. Mungkin beliau tidak pernah didedahkan dengan pelbagai kenyataan pimpinan PAS yang menjelaskan pendirian kami berhubung kedua-dua isu tersebut.

"Kebelakangan ini beliau (Anwar) dilihat menggunakan nama PAS untuk diburuk-burukkan dengan pelbagai tohmahan.

"Ini juga membuktikan PAS semakin menjadi tumpuan lensa politik di Malaysia dan banyak pihak mahu melihat PAS jatuh, malangnya sehari demi sehari PAS semakin relevan dan konsisten," katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment