ZAIRIL DAN DYANA TUNGGU APA? BUAT LAPORAN POLIS DENGAN SEGERA

Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 20 April 2017

Zairil berkata gambar-gambar intim mencium dan minum yang baru itu adalah ‘palsu’.

Sebenarnya, Zairil dan Dyana sepatutnya menyaman saya dan lain-lain yang telah menyiarkan gambar-gambar itu dan kemudiannya membuat laporan polis.

Biar polis siasat.

Dalam kejadian pertama pada Oktober 2014, kedua-duanya juga menafikan dan mengatakan gambar-gambar itu adalah palsu. Mereka mengadakan sidang akhbar di mana mereka sepatutnya membuat laporan polis tetapi kemudian membatalkan sidang akhbar itu.

Kemudian kedua-duanya tidak membuat sebarang laporan mengenai dua video “gyrating MP” beberapa bulan yang lalu.

Polis boleh melakukan forensik imej digital untuk menentukan sama ada ia adalah palsu atau tidak.

Tetapi jika polis mendapati gambar-gambar itu adalah benar maka mereka akan bersalah kerana membuat laporan polis palsu yang boleh dihukum mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum (jika sabit kesalahan) dengan hukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Sebagai alternatif, mereka boleh membuat Akuan Berkanun berasingan bahawa gambar-gambar itu bukanlah mereka. Tetapi penalti di bawah Seksyen 193 Kanun Keseksaan kerana membuat akuan berkanun palsu adalah lebih berat dan membawa hukuman penjara tidak lebih daripada tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Apa-apa pun, jika “pemalsu” itu sangat handal, mereka akan menumpukan pada memalsukan gambar pemimpin yang lebih terkemuka seperti Kit Siang, Guan Eng atau Muhyiddin dan bukannya barisan kedua dan ketiga seperti Zairil atau Dyana.

Orang ramai, terutamanya penyokong DAP, harus menggalakkan kedua-dua mereka untuk membuat laporan polis dan menunjukkan kepada kita laporan polis yang mereka buat.

Sebagai alternatif, mereka boleh membuat Akuan Berkanun tetapi berkemungkinan akan ada orang yang membuat laporan polis untuk mencabar Akuan Berkanun mereka, yang boleh membawa kepada hukuman yang lebih berat.

Jika mereka boleh menipu seperti ini di mana sudah ada banyak pendedahan dan gambar yang meyakinkan dan bukti video, maka mereka mampu untuk berbohong tentang hampir kesemuanya.

Tiada siapa yang mahu Ahli Parlimen yang boleh menipu begitu sahaja.

Pengundi Islam pasti tidak suka kerana tingkah laku pasangan dalam gambar-gambar itu bertentangan dengan agama mereka.

Pengundi wanita tidak akan menyukai dengan suami yang curang atau seorang gadis yang mengejar lelaki yang sudah berkahwin dan mempunyai anak.

Jadi, mereka perlu menjelaskan perkara ini – jangan sampai mereka memalukan lagi DAP.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment