Muktamar PAS: Mahfuz tak datang pun tak apa... - Tuan Ibrahim

Meroyan habis... PAS tak kisah kenyataan salah seorang Ahli Parlimennya Datuk Mahfuz Omar yng beliau tidak tahu mengenai Muktamar Parti itu hujung April ini.

Sebaliknya Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata ketiadaan bekas ketua penerangan PAS itu tidak akan memberi sebarang kesan kepada perhimpunan tersebut.

Katanya, perhimpunan itu hanyalah diwajibkan kepada barisan perwakilan parti, justeru ketiadaan Ahli Parlimen Pokok Sena itu tidak menjadi satu krisis atau halangan kepada acara tahunan itu.

"Muktamar perwakilan sahaja yang hadir ataupun pemerhati, kalau dia nak jadi pemerhati dia hadirlah tapi yang tentu hadir, perwakilan saja. Yang bukan perwakilan tak terlibatlah, dia tak terlibat pun (tak apa)," katanya.

Beliau memberi reaksi terhadap kenyataan Mahfuz Selasa, yang memberitahu tidak mengetahui bahawa Muktamar PAS akan berlangsung pada hujung bulan ini.

Malah katanya, beliau juga tidak akan menyertai himpunan itu kerana tiada sebarang jemputan yang diterima.

Muktamar PAS yang diadakan buat kali ke-63 telah dipercepatkan ke bulan ini berbanding bulan Jun pada tahun-tahun sebelumnya.

Antara isu yang bakal dibangkitkan pada Muktamar kali ini ialah berkenaan dengan tahaluf siyasi PAS dengan PKR, dan strategi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Selain itu, ia juga diadakan bagi menyaksikan pemilihan parti peringkat tertinggi dan sayap PAS.

Bagi pemilihan diperingkat pusat, ia melibatkan jawatan presiden, timbalan presiden, tiga naib presiden dan 18 Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, manakala bagi peringkat sayap, ia melibatan ketua, timbalan dan naib.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment