Malaysia dijual dengan harga RM158 billion kepada India?

Kenapa tak ada bunyi anjing menyalak sehari dua ni? Ke mana agaknya anjing2 DAP? Mungkinkah DAP sudah mengurung anjing2 belaannya?

Tak pe lah ..... biarkan mereka.

Kita cerita pasal DS Najib dan rombongannya melawat India untuk mencari sumber2 pendapatan yang baru dan menarik para pelabur India melabur dalam pelbagai sektor di Malaysia.

Akhirnya sebanyak 31 MOU yang bernilai RM158 billion telah ditandatangani antara pelabur atau syarikat Malaysia dan India.

Memorandum persefahaman perniagaan Malaysia-India itu melibatkan projek-projek seperti pembinaan pelabuhan, lebuh raya, stesen janakuasa tenaga solar, pembangunan bandar pintar dan taman teknologi, pembinaan terminal penggasan semula, pembangunan projek pemprosesan kelapa dan kelapa sawit serta pendidikan tinggi.

Antara yang menjadi tumpuan adalah projek bandar pembangunan bersepadu bandar maritim di Pulau Carey antara MMC Port Holdings Sdn. Bhd., Sime Darby Property Berhad dengan Adani Ports dan Special Economic Zone Limited bernilai RM100.3 bilion untuk tempoh 30 tahun.

Projek Pelabuhan Pulau Carey antara MMC dan Adani pula bernilai RM41.3 bilion. Majlis menandatangani MoU tersebut disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dalam satu majlis makan tengah hari bersama ketua-ketua industri Malaysia dan India di Hotel Taj Palace di sini hari ini.

Dulu pembangkang kata DS Najib jual Malaysia kepada China apabila berpuluh MOU ditandatangani, jual Bandar Malaysia di Sungai Besi, jual Forest City, jual Wilayah Iskandar, IPP dan sebagainya. Kata mereka banyak tanah2 dan hartanah yang bertukar tangan kepada China melalui syarikat2nya.

Begitu juga dengan Arab Saudi dan Perancis yang datang ke Malaysia untuk melabur juga dikata untuk membeli Malaysia. Misalnya Aramco membeli projek Rapid di Johor.

Kali ini mereka akan kata DS Najib jual pulak Pulau Carey agaknya. Jual Brickfield agaknya, jual Batu Caves agaknya. Atau mereka hanya berdiam diri kerana sedar mereka telah diperbodohkan oleh pemimpin mereka sendiri.

Labur dan jual pun tak boleh nak beza tapi cakap macam profesor dan pakar2 ekonomi atau ahli perniagaan terkenal. Urus ekonomi diri sendiri dan keluarga pun tunggang langgang tapi ada hati nak membodohkan orang lain.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment