Anwar tak restu penggunaan logo dan nama tunggal...

Tun Mahathir Mohamad memaklumkan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) telah menyertai Pakatan Harapan dan mahu nama dan logo pakatan ditukar.

Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula mencadangkan supaya nama Pakatan Harapan ditukar kepada Barisan Rakyat.
Namun hasrat berkenaan tidak kesampaian apabila mesyuarat presiden Pakatan Harapan yang diadakan beberapa hari lepas telah menolak cadangan pertukaran nama berkenaan.
Susulan itu timbul cakap-cakap politik bahawa pemimpin de facto pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak merestui penggunaan satu logo dan satu nama, seperti yang dicadangkan itu dan sebarang pertukaran logo atau nama baru bagi gabungan terbabit dikatakan perlu mendapat restu daripada Anwar sendiri.
Walaupun ia hanya sembang-sembang politik tetapi perkara itu mula diperkatakan oleh banyak pihak.
Apatah lagi ketika ini Mahathir dikatakan meneutralkan pengaruh Anwar dalam Pakatan Harapan.
Mahathir juga cuba membentuk acuannya sendiri dalam pakatan, sama seperti yang cuba dilakukan dalam UMNO dan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, namun beliau tidak berjaya.
Bukan itu sahaja, terdapat bayangan PPBM mahu mengetuai Pakatan Harapan, susulan kenyataan Muhyiddin baru-baru ini bahawa adalah penting bagi memastikan pakatan itu dipelopori oleh parti yang berteraskan Melayu bagi mewujudkan keyakinan rakyat.
Mungkin disebabkan itu juga, Anwar telah menggunakan kesempatan yang ada untuk membincangkan mengenai perkara berkenaan dengan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah ketika beliau melawat presiden PKR itu di hospital.
Anwar menghabiskan masa selama 45 minit untuk bertemu Wan Azizah. Punca Wan Azizah masuk hospital bagaimanapun tidak diketahui.
Sakit politik rupanya.
45 minit berbincang mengenai strategi politik bila PPBM masuk PH. Anwar masih memberi arahan kerana tidak mahu impiannya menjadi PM terpadam.
Logo dan nama baru untiuk Pakatan, tidak dipersetujui Anwar.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment