Ahli Parlimen DAP dan PKR cuba sekat.. Haji Hadi akhirnya dapat bentang usul RUU355 di Dewan Rakyat

Dakwaan puak sebelah sana kononnya UMNO sudah main PAS dalam isu RUU355 terjawab dan mati dengan sendiri di Dewan Rakyat Khamis bila Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang ‘dapat laluan’ bentang usul persendirian beliau.

Ini berikutan keputusan mesyuarat Dewan Tertinggi BN baru-baru ini secara konsensus tidak mahu kerajaan membentangkan usul itu.

Namun seperti diduga keputusan itu tidak menjadi sekatan kepada usul persendirian Haji Hadi

Malah Usul itu telah diubah jadi nombor satu dalam urusan mesyuarat pada hari akhir sedang Dewan Rakyat sesi kali ini.

Langkah itu dengan sendirinya beri laluan membolehkan Haji Hadi membentangkannya.

Namun suasana dewan kecoh dan tegang selama kira-kira setengah jam bila mana Ahli Parlimen DAP dan PKR termasuk Lim Kit Siang berusaha bersungguh-sungguh disaat akhir untuk sekat Haji Hadi dari berucap membentangkanya.

Mereka mengunakan alasan ia melanggar peraturan mesyuarat serta ia saman yang telah dikemukakan oleh Taufik Ismail membantah RUU355 dibentangkan di Parlimen.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dengan tenang memberitahu ia tidak langgar sebarang peraturan dan saman yang dikemukakan oleh Taufik cuma satu saman pemula.

Suasana beberapa ketika menjadi gamat bila kalangan Ahli Parlimen UMNO bertikam lidah dengan Ahli Parlimen DAP dan PKR dan berteriak ‘ teruskan’ meminta Haji Hadi terus bentang.

Setelah sangkut gara-gara insiden cubaan menyekat dari Ahli Parlimen DAP dan PKR itu,Haji Hadi akhirnya dapat bentang pada jam 12.37 tengahari.

Beliau telah membacakan huraian usul RUU355 beliau selama 22 minit.Antara lain kata ia tidak melibatkan orang bukan Islam.

Hadi juga menegaskan puak yang menentang RUU355 adalah mereka yang kemaruk kuasa.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment