ADAKAH DAP WAKIL SEBENAR SUARA KAUM CINA DI MALAYSIA?

Walaupun kebanyakan masyarakat Cina percaya parti rasis dan cauvinis DAP yang di pimpin oleh pemimpin veteran Lim Kit Siang selama ini boleh menjadi wakil suara bagi mereka, namun malangnya DAP bukanlah wakil masyarakat Cina yang sebenarnya.

Masyarakat Cina perlu sedar kepentingan mereka bakal terjejas dan tidak dipedulikan selagi mereka terus memberi kepercayaan dan undi kepada DAP. Ini kerana DAP sememangnya tidak boleh mewakili suara orang Cina dalam kerajaan seperti parti MCA.

Justeru, masyarakat Cina dinasihatkan jangan terus terpedaya dengan dakyah-dakyah DAP yang jelas hanya memecah belahkan masyarakat Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum.

Ini dapat dibuktikan apabila bekas Setiausaha DAP Melaka, Liow Cheng Kwang tanpa berselindung lagi mendakwa DAP telah hilang arah tuju yang jelas.

Katanya, pemimpin DAP hari ini sudah lupa pada perjuangan asal, mereka telah membelakangkan asas tujuan DAP yang ditubuhkan iaitu memperjuangan semangat Malaysian Malaysia.

Bagi Liow, pemimpin DAP hari ini gila untuk berkuasa, sehingga sanggup bersekongkol dengan pemimpin PAS yang dikatakan telah menimbulkan rasa kurang senang ahli DAP sendiri.

Kesimpulannya DAP langsung tidak menjaga hati orang Cina, pemimpinnya memalukan kerana terlibat dengan pelbagai kes yang memalukan termasuklah rasuah yang selama ini kononnya merekalah berjuang membasmikannya.

Jadi, masyarakat Cina mempunyai alasan kukuh untuk berhenti daripada mempercayai permainan retorik DAP dan kembali menyokong MCA yang selama ini sememangnya terbukti telah berjasa membawa suara masyarakat Cina dalam kerajaan.

Ini dapat dilihat apa sahaja keperluan orang dibawa oleh MCA, bukannya DAP. Ini menunjukkan MCA lah selama ini menjadi nadi suara masyarakat Cina dalam kerajaan, bukan DAP.

DAP hanya lebih sibuk dengan bermusuhan dengan semua orang. Terbaru boleh dilihat di mana DAP bermusuh dengan bekas rakan sekutu mereka, iaitu parti PAS.

Jika imbas kembali, bukankah DAP sebelum ini begitu memuji PAS. Namun hari ini parti rasis itu begitu lantang mengkritik parti Islam itu dengan pelbagai cara, malah mereka memaksa orang Cina menolak PAS.

Kesimpulannya sangat mudah, bukankah ini jelas menunjukkan perbuatan DAP ini hanya untuk mendapatkan kuasa sahaja. Apakah DAP fikir orang Cina ini boleh diperkotak katikan lagi seperti PRU 13 yang lepas.

Bila berkawan dengan PAS, kena sokong PAS. PAS baik dan macam-macam lagi. Bila bergaduh dengan PAS, PAS sudah jadi jahat dan perlu ditentang? Tapi inilah DAP, menggunakan sentimen kaum untuk mendapatkan keuntungan kepada mereka sahaja.

Selepas berjaya dapat apa yang mereka usahakan, mereka akan melupakan janji-janji kepada rakyat. Ini jelas boleh dilihat melalui sikap pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang.

Apabila beliau berjaya menawan kerusi Parlimen Gelang Patah, tetapi beberapa kali beliau berada di kawasan parlimennya untuk melihat dan membantu rakyat? Sehinggakan ke hari ini, penduduk Gelang Patah sendiri tertanya-tanya dimana ahli Parlimen mereka untuk diminta bantuan.

Dengan itu, penduduk di Gelang Patah disarankan boleh mengambil peluang ini pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang, carilah pemimpin yang boleh membantu rakyat bukannya membawa janji-janji kosong dan tidak bermanfaat.

Lagi satu, masyarakat Cina juga perlu sedar bahawa kebanyakan sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina yang mendapat bantuan kerajaan adalah hasil dari usaha kerja gigih yang dibuat oleh pemimpin MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai, timbalannya Datuk Seri Wee Ka Siong dan pemimpin-pemimpin kanan MCA yang lain.

Untuk rekod sekolah vernakular Cina mendapat peruntukan RM100 juta setiap tahun sehingga tahun 2012, dan selepas itu pada tahun 2013 sebanyak RM50 juta telah di beri setiap tahun. Pendek kata, perjuangan MCA untuk masyarakat Cina tidak pernah luntur.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment