PANAS…PAS Permatang Pauh pula ‘mengamuk’ desak putus hubungan dengan PKR

Nampaknya makin hari makin panas.
 
Jumaat malam lalu Pemuda PAS Tumpat,kawasan diketuai Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob lulus usul putus hubungan dengan PKR…Ahad,PAS Permatang Pauh,kawasan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail juga mahu bercerai.
 
Ia bukan keputusan semborono sebaliknya dibuat dalam mesyuarat agung PAS kawasan itu.

Mereka bersetuju membawa usul memutuskan hubungan dengan PKR pada muktamar parti itu di Kedah hujung April ini.
 
Bukan setakat itu, Yang dipertua PAS Permatang Pauh Omar Hassan ( gambar atas sedang pegang mikrofon) dalam satu kenyataan media rembat sakan PKR termasuk mendakwa ia tidak menghormati prinsip setiakawan.
 
Semua orang tahu Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini dalam penjara kerana bersalah meliwat dan isterinya Wan Azizah selama ini terus menerus berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh atas sokongan PAS di kawasan itu.
 
Kini dari tiga kawasan Dewan Undangan Negeri dalam Parlimen Permatang Pauh dua kawasan yakni  Seberang Jaya dan Penanti dipegang oleh PKR manakala Permatang Pasir, PAS.
 
Omar juga mendakwa PKR cuba menjejaskan kedudukan PAS dalam kalangan pengundi Melayu-Islam di sana menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.
 
Beliau juga mendakwa PKR tidak menghormati PAS sebagai rakan kerjasama kerana mereka mengekalkan kerjasama dengan DAP dan PAN untuk menyerang mereka.
 
“PKR didapati sewenang-wenangnya menggunakan sebilangan ahli PAS untuk kepentingan politik PKR tanpa perbincangan terlebih dahulu dengan PAS,” katanya .
 
Katanya lagi, lebih memudaratkan apabila ahli PAS mengadu PKR meminta mereka keluar parti bagi tujuan memegang jawatan tertentu dalam kerajaan negeri Pakatan Harapan.
 
“Sifat tidak bertanggungjawab oleh PKR ini menunjukkan PKR sangat tidak menghormati prinsip setiakawan dan boleh menjejaskan PAS,” katanya.
 
Omar menuduh PKR gagal mempertahankan Islam di Pulau Pinang, mendakwa parti itu menurut kehendak DAP mencampuri urusan penfatwaan.
 
“Terdapat beberapa fatwa yang dilengahkan/ditangguhkan oleh PKR dan DAP melalui exco agama,” katanya.
 
Pada 31 Januari, Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Muhammad Fauzi Yusof mendakwa kerajaan negeri mengarahkan semua fatwa melalui majlis mesyuarat kerajaan negeri terlebih dahulu sebelum ia diluluskan sebagai undang-undang.
 
Di bawah undang-undang negeri, Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang boleh mengeluarkan fatwa untuk diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk dipersetujui, untuk kemudiannya diwartakan di bawah Enakmen Pentadbiran Agama Islam 2004.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment