INILAH CARA DAP BELUM LAGI BERKUASA NEGARA LAGI!!!!!!HANYA KERANA SIARKAN BERITA PARTI LAWAN, AKHBAR SIN CHEW DIUGUT DAP

Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 26 Mac 2017

Ditulis oleh Timbalan Ketua Pengarang Sin Chew, Tay Tian Yan:
Saya harus mengatakan bahawa saya mempunyai sedikit perasaan yang bercelaru terhadap DAP. Saya menyokongnya semasa ia masih mentah, bersimpati dengannya apabila ia telah ditindas dan apabila ia telah menjadi lebih kuat, saya berharap untuk sentiasa mengawasinya. Dalam tempoh 30 tahun sejak tahun 80-an ia telah berkembang daripada sebuah parti pembangkang kecil yang bergelut kepada parti yang hari ini disokong oleh kebanyakan rakyat Cina. Ia juga merupakan parti pembangkang yang terbesar di Parlimen dan menaungi dua negeri.
Setiausaha Agung DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menghantar Sin Chew sepucuk surat peguam menuntut permohonan maaf dan pampasan kerana menyiarkan satu kenyataan oleh ketua Gerakan Teng Chang Yeow.
Ini adalah surat peguam yang paling tidak masuk akal yang diterima oleh Sin Chew dalam sejarahnya.
Laporan itu adalah satu laporan rutin dan wartawan itu tidak membuat sebarang kritikan atau pandangan mengenai isu itu. Jika orang yang terlibat tidak berpuas hati, beliau boleh meminta penjelasan. Walau bagaimanapun, mengugut dengan tindakan undang-undang adalah satu tindakan yang menunjukkan bahawa beliau tidak menghormati peranan penyeliaan Fourth Estate.
Baru-baru ini, salah seorang bekas ahli DAP telah ditahan kerana menghina Perdana Menteri. Beberapa pemimpin DAP telah pergi ke balai polis untuk memberikan sokongan moral. Pemimpin-pemimpin DAP turut mempertahankan bekas ahli ini dalam media sosial. Ini adalah contoh yang salah dalam masyarakat yang bertamadun dan akan memburukkan lagi persepsi orang Melayu bahawa DAP adalah parti bersifat perkauman yang melampau.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment