GURU YANG GEMAR KUTUK KERAJAAN DINASIHAT HANTAR SURAT LETAK JAWATAN

Guru yang aktif berpolitik diingatkan supaya mematuhi peraturan dalam perkhidmatan awam supaya tidak berdepan tindakan undang-undang.
Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, walaupun berada dalam negara demokrasi, sebagai kakitangan awam, mereka tertakluk dengan peraturan yang membataskan perbuatan mereka di khalayak umum.
“Jika mereka seorang guru, tetapi sudah naik pentas pembangkang, bersyarah dan hentam kerajaan, sedangkan masih menjawat jawatan dalam kerajaan, tak patutlah mereka sampai ke situ.
“Kalau rasa dah boleh naik pentas dan hentam kerajaan, ada pula elemen tidak sihat dibangkitkan serta wujud unsur fitnah, saya ingatkan lebih baik tinggalkan profesion itu dan lawanlah betul-betul,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Dialog Pendidikan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 di Taman Tamadun Islam di sini, hari ini.
Turut hadir, Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof; Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi negeri, A Latiff Awang dan Pengarah Pendidikan negeri, Shafruddin Ali Hussin.
Mahdzir berkata, beliau percaya kebanyakan guru tidak menyokong pembangkang, namun hanya menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap kerjaya mereka supaya dapat diperbetulkan kerajaan.
“Guru bukan sokong pembangkang, tetapi kebanyakan mereka menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap kerjaya. Jadi, kita akan ambil kira apa yang mereka tak puas hati, kita bantu guru dan guru bantu kita.
“Namun saya juga ingin ingatkan mereka supaya jangan buat sesuatu perkara secara keterlaluan, kalau nak sebarkan sesuatu di laman sosial perlu berfikir panjang,” katanya.
Terdahulu, Mahzir pada sesi dialog berkata, walaupun isu guru menyokong pembangkang dan menghentam kerajaan adalah kes terpencil, terdapat satu kes guru diambil tindakan kerana menghentam kerajaan secara keterlaluan di pentas politik pembangkang.
Katanya, kes guru tersebut dikenakan tindakan tatatertib dan digantung tugas.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment